null Beeld

Nancy werd gehackt: ‘Je denkt toch altijd dat het jou niet overkomt’

In ons digitale tijdperk hebben we voor alles een account en dus een wachtwoord nodig. Dat we niet voor ieder account hetzelfde wachtwoord moeten gebruiken weten we wel, maar ja, onthoud ze maar eens. Toch is het belangrijk je accounts te beschermen, dat merkte ook Nancy.

Margriet samen met ministerie van Justitie en Veiligheid

Mail van DHL

Nancy (59): “Ik had een emailadres dat ik eigenlijk niet meer gebruikte. Op dat emailadres kwam vooral nog veel spam binnen, maar ineens kreeg ik een mail van DHL dat ik een videodeurbel besteld zou hebben bij Bol.com, maar dat had ik helemaal niet. Ik zag dat het bestel- en het afleveradres verschillend waren en er zou betaald worden met achteraf betalen. Ik maakte direct een screenshot, gelukkig maar, want even later was die mail verwijderd. Iemand anders kon dus in mijn mail én in mijn Bol.com-account. Waarschijnlijk hebben ze ergens mijn wachtwoord ontdekt voor mijn mail en konden ze zo op Bol.com mijn wachtwoord wijzigen.”

Tweestapsverificatie

“Ik heb met Bol.com contact opgenomen en zij zeiden dat ze niks konden doen, omdat ik geen bestelnummer had. Ik heb gevraagd mijn account te blokkeren. Gelukkig ging het niet om een heel groot bedrag. Je denkt toch altijd dat overkomt mij niet, nou dus wel. Ik heb nu alles heel goed beveiligd, al mijn wachtwoorden heb ik veranderd en ik gebruik nu tweestapsverificatie. Dan log je in twee stappen in, bijvoorbeeld met een wachtwoord én een pincode. Dit gebeurt me niet nog een keer!”

Veilig internetten

Soms komen wachtwoorden op straat te liggen, doordat er bij een bedrijf een datalek is. Stel dat dit gebeurt bij een bedrijf waar jij kleding koopt, dan kunnen cybercriminelen met jouw wachtwoord aan de haal gaan en kijken of deze ook werkt bij andere sites. Als jij overal hetzelfde wachtwoord gebruikt, wordt het heel eenvoudig om in te loggen met jouw gegevens. Om te voorkomen dat je op die manier wordt gehackt, zijn er een paar dingen die je kunt doen:

Kies geen wachtwoord, maar een wachtzin als wachtwoord. Hoe langer, hoe beter. Als je er dan ook nog hoofdletters, cijfers en symbolen aan toevoegt, is het al een sterk begin. Je maakt het cybercriminelen echt lastig als je gebruik maakt van tweestapsverificatie, ook wel 2 staps verificatie of multifactorauthenticatie, zoals Nancy nu doet. Bij deze inlogmethode wordt gebruik gemaakt van tenminste twee van de volgende drie elementen:

1.iets wat je weet (zoals een pincode of een wachtwoord)
2.iets wat je hebt (een device, zoals een telefoon)
3.iets wat je bent (zoals een vingerafdruk of een irisscan)

Inlogmethode instellen

Deze inlogmethode kun je zelf instellen voor al je online accounts. Dus niet alleen voor je DigiD, maar ook voor je Whatsapp, je email en je Facebook. Weet je niet hoe het moet? Op de site van veilig internetten staat stap voor stap hoe je dat doet. Je hebt het in een paar minuten geregeld. Steeds meer mensen gebruiken deze inlogmethode en terecht, want je account is maar liefst voor 99,9% beter beschermd. Knappe hacker die nu nog bij je account komt.

null Beeld
Commerciële redactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden