Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Nancy Neede (57) was in 1984 de eerste gekleurde Miss Holland

nancy-neede-57-was-in-1984-de-eerste-gekleurde-miss-holland.jpg

Nancy Neede (57) werd in 1984 gekroond als de eerste gekleurde Miss Holland. Dat het in het leven om veel meer gaat dan de buitenkant, wist zij al toen zij nog een klein meisje was.

“De rust die ouder worden met zich meebrengt, vind ik geweldig. Had ik die maar gehad toen ik twintig was.”

Miss Holland

“Net zoals iedereen hebben mooie en minder mooie dingen uit mijn leven me gevormd tot wie ik nu ben. Ik kreeg al jong te maken met discriminatie. Als kind was ik niet bezig met mijn kleur, dat deed de buitenwereld. Dat heeft natuurlijk wel invloed en toch heeft het me nooit weerhouden mezelf neer te zetten. Ik zat op de dansacademie en werd gevraagd voor een modeshow. Zo rolde ik in de modellenwereld. Drie jaar later werd ik de eerste gekleurde Miss Holland.”

‘Rimpels geven ons uitstraling’

“Ik vind mezelf op mijn mooist als ik helemaal ontspannen en in balans ben. Meryl Streep zei ooit, terwijl ze naar haar rimpels wees: ‘I earned these!’ en zo zie ik het ook. Onze rimpels geven ons uitstraling en ik draag de mijne met trots. Behalve voor mijn modellenwerk of tijdens een avond uit, draag ik niet meer dan mascara. Mijn lijf is veranderd. Jaren geleden ging ik door een hormonale disbalans van maat 38 naar 42 en nu ik ouder word, heb ik een buikje gekregen. Daar ben ik minder blij mee, maar ik ben niet het type dat daarvoor dan drie keer per week naar de sportschool rent.”

nancy miss holland

Verantwoordelijk voor eigen geluk

“Ik ben mij er heel bewust van dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen geluk. Toen ik die wedstrijd had gewonnen, vonden mensen me helemaal geweldig, maar ik was gewoon dezelfde Nancy die ik altijd al was. Een mooi plaatje is leuk, maar het gaat in het leven om zelfontwikkeling en groei. Dat geef ik ook door aan mijn dochter: zorg voor jezelf en laat daarmee mensen zien hoe ze met je om moeten gaan. Een levenswijsheid die ik ook graag uitdraag tijdens mijn yogalessen.”

“Commentaar van anderen laat ik makkelijk van me afglijden als ik me er niet in herken. De rust die ouder worden met zich meebrengt, vind ik geweldig. Had ik die maar gehad toen ik twintig was.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Caroline van Mourik
Beeld | Marloes Bosch

Margriet 03

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 3-2021. Deze editie nabestellen kan via magazine.nl.

Ook interessant