MT36 M36 Relatie redden Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Na zijn affaire heb ik hem teruggenomen, maar weet niet of ik daar goed aan heb gedaan’

Lucy (56) weet niet of ze er goed aan heeft gedaan Roger (59) terug te nemen na zijn affaire. Hij vond eigenlijk dat hij best twee relaties naast elkaar zou kunnen hebben.

MT36 M36 Relatie redden Beeld

Lucy

“Ik kan maar niet begrijpen wat hem bezielde. Hoe zag hij dat dan voor zich: dat wij een gezin vormden en dat hij daarnaast een relatie zou hebben met haar? Dus dan zou hij zo af en toe een nachtje daar gaan slapen, of na de vakantie met ons een week met haar eropuit. Hij had daar nog niet op die manier over nagedacht, zei hij. Maar intussen gedroeg hij zich al wel op die manier. Hij was regelmatig een avond bij haar na zijn werk en kwam dan pas heel laat thuis. Hij is ook een keer een weekend met haar weggeweest, zogenaamd voor zijn werk, maar het was duidelijk dat zij bij hem was. Kennelijk weigerde hij om erover na te denken wat dat met mij en de kinderen deed. Die zijn ook niet gek. Ze begrepen goed wat er speelde en ze waren woedend op hem. Roger probeerde zijn relatie geheim te houden voor hen, maar ik heb daar niet aan meegedaan. Ik voelde er niets voor om erover te liegen als ze vroegen waar papa was.”

Verliefdheid

“Bovendien hadden ze al hun vermoedens, want het was intussen bij meer mensen bekend. Haar dochter zat nota bene bij mijn dochter op school. Dus zij, Esther, was ook getrouwd en heeft kinderen. Haar man heeft mij gebeld om erover te praten en hij is een keer hier geweest omdat hij Roger wilde spreken. Mijn zoon weigerde om met Roger te praten. Mijn dochter was vooral verdrietig en zei dat ze geen contact meer met hem wilde als hij van mij zou scheiden en bij haar zou gaan wonen. Roger hield vol dat hij zijn gezin niet in de steek wilde laten, maar dat hij Esther ook niet op wilde geven. Zij was heel belangrijk voor hem, zei hij. Hij vond dat hij tot dan toe altijd zijn gevoelens opzij had gezet om te doen wat van hem verwacht werd. Hij wilde dat niet meer. Volgens hem was die verliefdheid hem overkomen. Ik geloof dat hij vond en vindt dat hij er goed mee omging door vol te houden dat hij voor ons wilde zorgen.”

Teruggenomen

“Omdat ik het idee had dat hij toch voor haar zou kiezen, wilde ik scheiden. Ik kon de spanning, het verdriet en de vernedering niet meer aan. Roger heeft toen een tijdje bij zijn ouders ­gewoond, maar vroeg na zes weken of hij terug mocht komen. Ik weet niet of hij dat ook gedaan had als Esther bij haar man weg was gegaan, zoals ze eerder van plan was. Zij heeft de relatie beëindigd en dus wilde hij terug. Ik heb hem teruggenomen, maar weet niet of ik daar goed aan heb gedaan. Ik ben nog zo boos en teleurgesteld en mijn vertrouwen in hem is weg.”

MT36 M36 Relatie redden Beeld

Roger

“Natuurlijk begrijp ik heel goed dat ik Lucy verdriet heb gedaan door die andere relatie aan te gaan. Die verliefdheid heeft me echt overvallen, ik was daar niet naar op zoek. Esther was degene die ons contact persoonlijker maakte door over haar huwelijk te praten dat niet goed was. Zij nam het initiatief door te zeggen dat ze verliefd was op mij. Ik ben van het begin af aan eerlijk geweest: dat ik niet van plan was bij mijn gezin weg te gaan. Maar toen uitgesproken was dat we ­elkaar wel heel erg leuk vonden en dat het een gevaarlijk contact was, dat we moesten beëindigen, merkte ik zelf ook dat ik haar niet kwijt wilde. We waren intussen ook ­intiem geweest met elkaar en ik was verliefd. Ik besef dat het niet eerlijk is om dit te vergelijken, maar Lucy en ik waren na een huwelijk van meer dan twintig jaar uit elkaar gegroeid. We ­runden het gezin, hadden allebei ons werk en er was minder aandacht voor elkaar. Door Esther had ik het gevoel dat ik weer leefde. Ik kreeg energie, voelde me ­vitaal en gelukkig.”

Niet opgeven

“Maar ik hield nog steeds vol dat ik niet wilde scheiden. Ook toen Lucy erachter kwam wat er speelde, doordat Esthers man haar gebeld had en toen Esther bij hem was weggegaan, heb ik dat niet overwogen. Ik hou van Lucy en van de kinderen. Ik zou niet kunnen leven met ­mezelf als ik hen in de steek zou laten. Het zou hun leven ontwrichten, omdat we dan het huis hadden moeten verkopen en de ­kinderen in twee vreemde huizen zouden moeten wonen. Dus wat Lucy zegt, dat ik waarschijnlijk bij haar zou zijn weggegaan als Esther was gescheiden, is echt niet waar. Maar ik wilde of kon Esther ook niet opgeven. Ze had iets in mij losgemaakt wat ik niet kwijt wilde.”

Twee relaties

“Lucy vraagt steeds hoe ik me dat dan voorstelde, maar ik had daar geen voorstelling van. Ik wist alleen dat ik het zowel voor mijn gezin als voor haar goed wilde doen en dat dat zou moeten kunnen. Er zijn meer mensen die kunnen leven met twee ­relaties. Ik voelde dat mijn liefde voor Lucy niet minder werd omdat ik ook van Esther hield. Nu besef ik dat dit naïef was, of dat ik verblind was door mijn verliefdheid. Dus heb ik gekozen voor mijn gezin en is de relatie met Esther beëindigd. Niet omdat ik dat wilde, maar omdat Lucy het eiste, daar ben ik eerlijk in. Ik wil graag werken aan de ­relatie met Lucy, maar ze blijft boos en me bestoken met vragen die steeds tot ruzie ­leiden als ik ze probeer te beantwoorden.”

MT36 M36 Relatie redden Beeld

De therapie

Roger had het idee dat een relatie met twee partners zou moeten kunnen en er zullen mogelijk wel mensen bestaan die daar gelukkig mee zijn. Maar ik zie toch meestal veel verdriet, jaloezie en boosheid als mensen op deze manier proberen te leven. Voor Lucy stortte de wereld in toen ze ontdekte dat Roger een andere relatie had. Ze had dit nooit van hem verwacht en had het gevoel dat de bodem onder hun huwelijk vandaan werd ­geslagen. De Roger die ontrouw kon zijn en daarover zo geloofwaardig kon liegen, kent ze niet. Ze vindt het daarom moeilijk om deze onbekende man nog te vertrouwen. Ze wil begrijpen waarom hij dit heeft kunnen doen, maar ze is vooral ook boos. Zo gekwetst en boos dat haar vragen meer verwijten zijn. Omdat ze zó overspoeld raakt door emoties als ze hieraan denkt of erover praat, kan ze ook niet echt luisteren naar zijn antwoorden. Het gevolg is dat de gesprekken steeds ontsporen waardoor Roger ze steeds meer gaat vermijden. De ontrouw blijft daardoor als een donkere wolk tussen hen in hangen.

Vergeven vanuit begrip

Hoewel Roger daar weinig voor voelt, leg ik uit dat het noodzakelijk is om toch nog een keer uitvoerig en diepgaand te praten over de ontrouw. Niet zozeer over waar en hoe vaak en op welke ­manier het contact heeft plaatsgevonden, maar vooral over de gevoelens en gedachten die het bij beiden veroorzaakt heeft. Alleen vanuit begrip zal Lucy Roger kunnen vergeven. Alleen door echt verantwoordelijkheid te nemen voor het verdriet dat hij Lucy heeft ­aangedaan, zal Roger dichter bij haar kunnen komen en een begin kunnen maken met het terugwinnen van haar vertrouwen. Dat herstel van het vertrouwen is een proces dat tijd vraagt en inspanning, vooral van Roger, en de wil en durf om zich weer met hem te verbinden van Lucy.

Verlaten en afgewezen

Het zijn lange, verdrietige zittingen, waarin Lucy vertelt hoe verlaten, afgewezen en bang ze zich heeft gevoeld. Het kost soms moeite om Roger ervan te weerhouden zich te verdedigen of haar gerust te stellen. Pas als hij duidelijk ­geëmotioneerd kan zeggen hoezeer hij de tijd zou willen terugdraaien zodat hij haar dit verdriet niet had aangedaan, verzacht Lucy. Als ze ziet hoe hij is geraakt door haar pijn komt er bij Lucy ruimte om te luisteren naar Roger als hij vertelt hoe hij werd verleid door het gevoel dat iemand hem zag, bewonderde en nodig had. En hoe hij zijn schuldgevoel wegdrukte omdat hij dit wilde beleven.

“Het is niet eerlijk,” zegt hij, “dat ik ­mezelf voorhield dat dit me overkwam en dat ik er niets aan kon doen. Het gevóél is mij overkomen, maar in mijn gedrag had ik andere keuzes kunnen en moeten maken. Dat spijt me meer dan ik kan zeggen.”

De relatie is na deze moeilijke gesprekken niet meteen hersteld, maar er is wel weer een opening.

Annette HeffelsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden