Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Muziek brengt mensen samen, vertelt een verhaal en biedt troost in bange dagen’

muziek-troost.jpg

Deze week in Mijn Verhaal vertelt Olga Passchier over het gedicht dat ze schreef over de coronacrisis, dat uiteindelijk het lied Anders werd. Met dit lied wil ze iedereen een hart onder de riem steken en troost bieden. Want ook al zijn we het zat, we moeten het toch met elkaar doen.

Moedeloos gevoel

“Ik ben het zat. Net als zovelen wil ook ik terug naar ‘normaal’, wat dat dan ook mag zijn. Ik wil weer werken. Ik wil weer kinderen in mijn theaterklas, zonder ‘paniek ziek’ kunnen zijn, ik wil mijn ouders weer omhelzen, mijn vriendin die het moeilijk heeft knuffelen. Maar ik doe het niet. Omdat dit niet alleen over mij en mijn behoeftes gaat. De ziekenhuizen liggen overvol, mensen die zorg nodig hebben en moeten worden geopereerd kunnen in veel gevallen niet terecht, zorgmedewerkers staan al maandenlang onder hoogspanning, er vallen vele slachtoffers, de druk is groot en de complottheorieën vliegen je om de oren. Het is om moedeloos van te worden en juist daarom wilde ik iets positiefs doen, iets wat wél kan. Om zorgmedewerkers, artsen, ouderen en iedereen die slachtoffer is geworden van deze crisis een hart onder de riem te steken.

Muziek biedt troost

Een paar maanden geleden schreef ik een gedicht naar aanleiding van de #ikdoenietmeermee-actie. Dit gedicht werd na vele positieve reacties en een oproep van mij op Facebook door zangpedagoge Laura de Bekker op muziek gezet, wat mij motiveerde om door te pakken. Vanuit mijn netwerk ben ik vervolgens allerlei mensen gaan benaderen om belangeloos mee te werken aan dit project om een ander geluid te laten horen. En wat ontroert het mij nóg dat iedereen hier direct en volmondig ja op antwoordde. Allemaal mensen met creatieve beroepen, die door de crisis hard getroffen zijn, maar wel iets voor een ander willen doen. Er zijn voor elkaar, juist nu, dat is de boodschap.

Lees ook:
Zo lang moet je naar muziek luisteren voor een positief humeur

Overweldigende reacties

Het lied Anders heb ik als hart onder de riem verstuurd naar ziekenhuizen en zorgorganisaties, en de reacties waren overweldigend. Het werd als kerstgroet door heel Nederland verstuurd en is inmiddels ruim 42.000 keer bekeken op YouTube en 2.000 keer gedeeld op Facebook. Inmiddels staat het ook op Spotify. Én er is een koorversie: Anders dan anders, gezongen door mij en Codarts Muziektheater-alumni, in een arrangement van Hans Cassa. Muziek brengt mensen samen, vertelt een verhaal en biedt troost in bange dagen. Ik ben geen BN’er, ik heb geen groot aantal volgers, maar het is mijn missie om nog veel meer mensen te bereiken en troost te bieden met een lied over een verlangen naar ‘gewoon normaal’.”

Productie | Laura Kraeger
Beeld | Getty Images

M06, margriet 06

Dit verhaal komt uit M06, en die ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom je nooit écht loskomt van je moeder, Marijke (60) kreeg een hersenbloeding, neem je medicijnen eens onder de loep, dít dieet past bij je en nog véél meer.Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant