null Beeld Privébeeld
Beeld Privébeeld

PREMIUM

Mus (59) verruilde haar rijtjeshuis voor een heerlijk - maar ietwat tochtige - 500 m2 aan woon- en werkruimte

Mus Richter is beeldend kunstenaar en woont sinds twee jaar met haar Martin in een huis waar ze alles bij de hand heeft, een grote, van origine oude paarden– en koeienstal uit 1845.

“Tien jaar geleden woonde ik in een rijtjeshuis, een doorzonwoning in een ‘kindvriendelijke buurt’. Ik was gescheiden en moest mezelf, met vijf kinderen, zien te redden. Dat was niet makkelijk. Gelukkig verkocht ik steeds meer werk. Ik deed dat onder andere op kunstmarkten. Maar mijn droom was om op een ruime plek te leven waar wonen, atelier, werkplaats, een plek om schilder­lessen te geven en het liefst ook een eigen galerie samen zouden komen.”

Tientallen panden

“Alsof het zo moest zijn, kwam mijn leven niet lang daarna in een stroomversnelling. Ik ontmoette Martin, de liefste en handigste aller mannen. Hij trok bij mij in en al snel hadden we het over de toekomst. Samen zijn we op zoek gegaan naar een ander huis. Tientallen panden hebben we bekeken. Ik wilde het liefst een groot huis, aan de rivier, maar ook niet te ver van een station, zodat mijn kinderen langs konden komen. Martin wilde graag in elk geval een eigen plek, een laswerkplaats, waar hij zijn creativiteit kon loslaten op allerhande projecten. Toen we dit pand op internet zagen staan, werden we nieuwsgierig. En vervolgens werden we er verliefd op.”

“We hebben best een lange weg moeten afleggen om dit pand te kunnen kopen. Zo moesten er allerlei vergunningen worden geregeld, want er zat in eerste instantie geen woonbestemming op het gebouw. Gelukkig hebben we doorgezet. Martin heeft een badkamer gebouwd en gas, licht en water aangelegd. We hebben nu meer dan vijfhonderd vierkante meter woon- en werkruimte. Dwalend door mijn huis van studio naar atelier naar werkplaats kan ik verdwijnen in mijn eigen wereld. Vroeger moest ik de auto pakken om bij mijn houtwerkplaats te komen of vlug op de fiets naar het atelier voor een onverwachte klant, nu heb ik alles bij de hand. En als mijn kinderen langskomen hebben ze alle ruimte voor een feestje of om tot rust te komen.”

Bosorkest

“Toch is het soms ook afzien. Met name in de winter als ik bijna mijn bedje uitwaai en de hele dag met hout loop te sjouwen om het huis warm te houden. Maar elke ochtend word ik wakker met het geluid van het bosorkest, zie ik de buizerds hoog boven zweven en verbaas ik me over de uil die zelfs bij daglicht nog van zich laat horen. Dan weet ik: dit is een goede keuze geweest. Hier ga ik oud worden.”

Marijke KolkPrivébeeld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden