null Beeld

Mr. Frank Visser: ‘Het gaat vaak allang niet meer om het probleem, maar om de buren zélf’

Harde geluiden, barbecuedampen, verwaarloosde bomen, gillende kinderen... Vooral in de zomer ontstaat er vaak wrevel tussen buren. Hoe pak je het aan als je overlast hebt? Wat doe je als er niks met je klachten wordt gedaan? En hoe maak je het weer goed? Mr. Frank Visser en mediator Jaap Hemmink vertellen je hoe.

Bij een burenruzie legt maar liefst 84 procent van de mensen de schuld bij de buren. Deze houding zorgt ervoor dat er weinig ruimte is voor een goed gesprek, waardoor ogenschijnlijk onschuldige burenruzies soms hoog kunnen oplopen.

Deskundigen

Mr. Frank Visser is rechter, schrijver en tv-presentator. Hij is bekend van De rijdende rechter en de SBS6-programma's Mr. Frank Visser doet uitspraak en Mr. Frank Visser, wordt u al geholpen?.

Jaap Hemmink is mediator en treedt geregeld op als buurtbemiddelaar voor buren die er samen niet uitkomen.

Ruzie met de buren

Links, rechts, boven, onder… Bijna iedereen heeft ze: buren. Het contact is vaak prettig en onderhoudend, maar meer dan de helft van alle Nederlanders heeft ook weleens last van de buren. Meestal blijft dat bij kleine ergernissen over harde geluiden, rommel en stank, maar het kan ook hoog oplopen. Uit een enquête van EenVandaag blijkt dat één op de vijf ondervraagden in de laatste drie jaar verzeild is geraakt in een flinke burenruzie. Het grootste deel van deze mensen heeft de strijdbijl nog niet begraven en ziet dat ook niet snel gebeuren.

Lees ook:

Mijn verhaal: ‘Geluidsoverlast van de buren beïnvloedt onze rust en gezondheid’

Top 3 oorzaken

1. “Geluidsoverlast staat op dit moment op nummer één", zegt Frank Visser. "We wonen dicht op elkaar, maar tegelijkertijd leven we steeds meer individualistisch. Als we zin hebben om harde muziek te draaien of ’s avonds laat te klussen, dan doen we dat. We houden in die zin minder rekening met buren dan vroeger gangbaar was, wat makkelijk kan leiden tot onderlinge ergernissen.”

2. “De bekendste ruzies gaan over alles wat te maken heeft met erfafscheidingen: beplantingen, schuttingen en aanbouwen. Het kan gaan over alles wat je buiten tegenkomt, waarbij de hamvraag van mensen is: hoe ver reikt mijn recht? Ik zeg dan altijd: ‘Uw recht stopt bij het tuinhekje en niet eroverheen.’ Maar waar dat tuinhekje dan precies hoort te staan, dat kan een bron van geschil zijn.”

3. “Een goede derde is onenigheid over parkeren. De overheid veronderstelt dat er per woning hooguit één parkeerplek nodig is, wat in de praktijk zelden genoeg is. Er is daardoor altijd een tekort aan parkeerplaatsen, zeker in nieuwbouwwijken. Dat leidt tot irritatie onder buren, omdat ze elkaar van alles verwijten.”

Van kwaad tot erger

De grote vraag bij burenruzies is hoe iets ogenschijnlijks kleins - denk aan een 5 centimeter te brede dakkapel of een ongelukkig geplaatste schutting - kan uitgroeien tot een conflict waar soms zelfs een rechter aan te pas moet komen. “De klassieke burenruzie gaat ergens over, althans in het begin", zegt Frank Visser. “Er zijn tegenstrijdige belangen over bijvoorbeeld een boom of een dakkapel, waardoor buren onenigheid met elkaar krijgen. In de meeste gevallen loopt dat met een sisser af, maar soms wordt zo’n ruzie niet opgelost. Dat blijft vervolgens dooretteren, waardoor er sneller irritaties ontstaan."

"Als buitenstaander zeg je al snel: waar gáát dit over? Een boom die 2 centimeter over de erfgrens staat of de kat van de buren die altijd in de tuin zit te poepen. Maar het draait dan allang niet meer om het zakelijke probleem, maar om de buurman of de buurvrouw zélf. Alles wat die ander doet, keur je af. Er deugt allemaal niets meer van, wat al snel van kwaad tot erger gaat. Het belangenconflict, waar het allemaal mee is begonnen, muteert in zo’n geval in een relatieconflict."

"We kennen een relatieconflict bijvoorbeeld in de vorm van echtscheidingsleed, maar ook bij een ontslag zie je vaak dat het puur persoonlijk wordt. Ontstaat er een relatieconflict met buren, dan kan dat ontzettend ingrijpend zijn. Sommige mensen worden elke dag uitgescholden of juist genegeerd. Dat vreet aan ze. Je kunt er letterlijk ziek van worden, maar je kunt ook door het lint gaan of dingen horen die er niet zijn. Mensen doen weleens lacherig over burenruzies, maar dat vloeit allemaal voort uit de opbouwende spanning wegens een niet-opgelost conflict.”

Eerste hulp bij burenruzies

Meteen naar een oplossing zoeken is het beste advies bij een klassieke burenruzie. Dat wil zeggen: een ruzie die echt ergens over gaat. Je kunt met elkaar in gesprek gaan of er een buurtbemiddelaar bij halen. “De ervaring leert dat in zo’n pril stadium 80 procent van de conflicten voldoende wordt gesust”, zegt Frank Visser. Dat is volgens hem een kans die je niet voorbij mag laten gaan. “Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat het gaat escaleren.”

Sta in je recht

De rechten en plichten van buren onderling zijn vastgelegd in het burenrecht. Zo staat er bijvoorbeeld in dat je elkaar geen hinder mag toebrengen. De regels zijn opgenomen in boek 5 van het Burgerlijk Wetboek.

Als je er samen niet uitkomt…

Mediator Jaap Hemmink wordt geregeld ingeschakeld bij burenruzies. “Als je er als buren samen niet uitkomt, dan kun je de VVE inschakelen of de wijkagent bellen”, vertelt Hemmink, die in zijn leven al heel wat burenruzies heeft gesust. “In het ergste geval kun je zelfs naar een rechter gaan om bepaalde maatregelen af te dwingen, maar meestal is het onderliggende probleem daarmee niet opgelost. Het relatieconflict blijft en de kou is niet uit de lucht, dus voordat je het weet is er weer een volgende ergernis."

"Wat wij als mediators proberen, is de angel eruit halen. We zijn erin getraind om mensen nader tot elkaar te laten komen, we stellen ons neutraal op en we kiezen geen partij. Dat geeft de buren van beide kanten het vertrouwen dat je het beste met ze voorhebt."

"Doordat je als mediator of buurtbemiddelaar van een afstandje naar de situatie kijkt, kun je ook andere zaken inbrengen dan de buren zelf. Zo’n helikopterview zorgt ervoor dat je de juiste vragen stelt, waardoor je snel tot de kern kunt komen. Het doel daarbij is altijd om van het probleem een gezamenlijk belang te maken, zodat je tot een oplossing kunt komen waar iedereen tevreden mee is."

"Stel dat je last hebt van overhangende takken, maar je buurvrouw weigert daar iets aan te doen. Wie weet is je buurvrouw slechter been of heeft ze geen geld voor een hovenier. Dan kan een bemiddelaar voorstellen dat je de takken zelf komt snoeien. Je moet dan even in de tuin van je buurvrouw zijn, je zaagt de takken af en ruimt na afloop de rommel op.”

Maak van je hart geen moordkuil

Ga bij een ergernis niet meteen verhaal halen bij je buren, maar slaap er een nachtje over, tipt Hemmink ook. “De volgende dag is je boosheid iets gezakt en kom je rustiger over. Dat komt een gesprek ten goede. Probeer niet te veel uit te weiden over de klacht, maar formuleer je verhaal zo beknopt en helder mogelijk. Zet eventueel zelfs op papier wat je wilt zeggen, zodat je zeker weet dat je bij de feiten blijft. Geef hierbij duidelijk je emoties aan, je hoeft van je hart geen moordkuil te maken.”

Zaak opgelost?

Is een ruzie uitgepraat, onderling of met behulp van een mediator, dan komt het aardig over als je een bloemetje langsbrengt. Dat zal de relatie alleen maar ten goede komen. Maar, zo waarschuwen zowel Frank Visser als Jaap Hemmink, loop niet te hard van stapel. Zorg dat je op goede voet blijft staan met elkaar, maar word geen vrienden. Hoe closer je bent, hoe groter de kans dat het misgaat.

null Beeld

In de zomer wil je maar één ding: achterover leunen met een koud drankje en een tijdschrift, een mooi verhaal of een leuke puzzel. In de nieuwe Margriet extra: Vakantie! vind je het allemaal in één grote zomerspecial (alleen het drankje moet je zelf even regelen). Bestel Margriet extra: Vakantie! nu online of haal ‘m in de winkel.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden