Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Monique heeft na 20 jaar nog contact met haar ex-schoonmoeder: ‘Bij haar kan ik m’n ei kwijt’

monique-heeft-na-20-jaar-nog-contact-met-ex-schoonmoeder.jpg

Monique Stevens (47) was ongeveer vijf jaar samen met Edwin. De band die ze heeft met Anita, haar toenmalige schoonmoeder, is haar nog altijd zeer dierbaar.

“Ik ben ongeveer twintig jaar geleden gescheiden van Edwin. Wij hielden van elkaar, maar een huwelijk tussen man en vrouw was het niet. Zijn moeder en haar partner namen me kwalijk dat ik een punt achter het huwelijk had gezet, zonder dat ze de reden wisten. Gelukkig kon ik altijd mijn ei kwijt bij zijn vader Rob en zijn tweede vrouw Anita. Alles is bespreekbaar met Anita, ze oordeelt nooit. Wie je ook bent, het is altijd goed.”

Ex-schoonmoeder Anita

“Toen ik mijn bruidsjurk ging uitzoeken, nam ik mijn moeder, een vriendin én Anita mee. Toen Anita en ik vervolgens samen verder gingen shoppen, kocht ik de bruidsjurk ergens anders. De koude kant heeft een warme band met elkaar. Anita is in 2008 ook gescheiden van de vader van Edwin.”

“Ik was blij verrast toen zij me vroeg of ik haar tweede huwelijk wilde voltrekken als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS). Ik was die keer veel zenuwachtiger dan voor andere huwelijken. Die dag zag ik natuurlijk ook mijn vroegere schoonfamilie weer; mijn omaatje van toen, de moeder van Anita, broers en zussen.”

‘Leek wel een reünie’

“Contact met je voormalige schoonmoeder is één ding, maar met de hele familie is wel even wat anders. Het werd een supergezellige dag, het leek wel een reünie. Wat ik waanzinnig fijn vind met Anita is dat het altijd goed is, ook al zien we elkaar maanden niet. In andere vriendschappen kan er dan nog weleens een verwijt ontstaan. ‘Ja maar ik heb jou al drie keer gebeld, maar ik hoor nooit iets van jou.’ Tussen Anita en mij is er nooit ruis. Hoelang we elkaar ook niet gesproken hebben, als we elkaar weer zien, voelt het net of we doorgaan waar we eerder gebleven waren.”

‘We zijn elkaar nooit uit het oog verloren’

Voormalig schoonmoeder Anita (60): “Scheiden van je partner hoeft niet te betekenen dat je gaat scheiden van de mensen die bij je ex-partner horen. Dat hebben Monique en ik na twintig jaar wel bewezen. Soms hadden we door werk en afstand weinig contact, maar we zijn elkaar nooit uit het oog verloren.”

“Monique staat nooit stil, gaat overal op af. Ze weet wat ze wil en komt op voor haar mening. We hebben altijd genoeg gespreksstof, delen ons gevoel voor humor en ook de Twentse nuchterheid. Er wordt weleens gezegd dat je moet werken om een vriendschap in stand te houden, maar bij ons gaat het vanzelf.”

Tekst | Els Meyer
Fotografie | Iris Planting

Ook interessant