Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mirjam: ‘Voor mij is eenzaamheid een levenslang bekend gegeven’

mirjam-voor-mij-is-eenzaamheid-een-levenslang-bekend-gegeven.jpg

De zomer is voor velen het mooiste seizoen van het jaar, maar als je last hebt van zomereenzaamheid is genieten niet zo vanzelfsprekend. Voor Mirjam Giphart (64) is genieten van de zomer bijvoorbeeld elk jaar weer een uitdaging, door die eenzaamheid.

“Het dubbele is dat ik eigenlijk een zomermens ben. Zonder jas naar buiten is zó fijn. Ik houd van het zonlicht dat dan zo prachtig schittert op het water en door de blaadjes van de bomen schijnt. Theoretisch zou de zomer dus een makkie voor me kunnen zijn, maar het tegendeel is waar.”

‘Ik voel me dan zo sneu’

“Ik zou het heerlijk vinden om vaker naar een terras te gaan, maar in mijn eentje doe ik dat niet. Als ik word uitgenodigd, pak ik het wel aan. Dat vind ik wel spannend, maar ze vragen me niet voor niks, denk ik dan. Zelf iemand meevragen vind ik lastig. Ik voel me dan zo sneu. In het verleden deed ik dat wel. Dan kocht ik twee kaartjes voor iets waarvan ik er eentje verlootte onder mijn cursisten. Nu ik ben verhuisd naar de andere kant van het land moet ik dat netwerk om me heen nog opbouwen.”

Lees ook:
Waarom je juist in de zomer last kunt hebben van eenzaamheid

‘In de zomer ben je veel zichtbaarder’

“Voor mij is eenzaamheid een levenslang bekend gegeven. Het is het gevolg van een verwarrende jeugd waarin ik ben mishandeld, en van een aantal ingrijpende gebeurtenissen op latere leeftijd. Dat maakt dat ik me vaak alleen voel en tegelijkertijd voel ik me in gezelschap juist een buitenstaander. Een lastige spagaat, waar ik in het vrolijkste seizoen van het jaar het meest last van heb. Bijzonder misschien, maar in de winter en zelfs tijdens de feestdagen heb ik er veel minder last van. Dan kan ik gewoon binnen huismussen zonder dat het iemand opvalt. In de zomer ben je veel zichtbaarder.

Theaterfestivals

“Juist dit zomerseizoen, waarin het bruist van de kunst- en cultuurevenementen, zou helemaal in mijn straatje moeten zijn; ik heb met mijn eigen voorstelling geregeld op theaterfestivals gestaan. Als ik zelf mag optreden voel ik me geweldig. De eenzaamheid is dan niet weg, maar dan ben ik niet zo met mezelf bezig tijdens de zomer. Dan heb ik een rol en die heeft betekenis.”

‘Niet één hapklare oplossing’

“Ik heb niet de illusie dat er opeens een zomerdag komt dat ik er helemaal vanaf ben. Dit gevoel zit in mij en is er al zo lang ik me kan herinneren, dus ik heb er wel mee leren leven. Er is ook niet één hapklare oplossing voor, denk ik. Ik hoef geen adviezen, het is fijner als iemand aan me vraagt wat ik nodig heb. Ik ben blij dat ik inmiddels zover ben dat ik op een mooie dag op de fiets stap om een uur door de duinen te rijden. Onderweg groet ik iedereen die tegenkom, want dat ik me vaak eenzaam voel, wil niet zeggen dat ik geen sociaal persoon ben. Omdat veel mensen die zomerse vrolijkheid wél kennen, gebeurt het amper dat niemand reageert. Dat momentje van contact helpt. Met daarbij de zon op mijn huid, voel ik me meteen wat beter.”

Tekst | Caroline van Mourik
Fotografie | Mariel Kolmschot

Ook interessant