Margriet logo
Vrouw volgt lijnen van een hartslag. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mirjam Kaijer won de landelijke Vrouw in de Media Award

Journalist en oprichter van Stichting Voices for Women Mirjam Kaijer schrijft over haar strijd voor meer onderzoek naar het vrouwenlichaam. Deze keer vertelt ze hoe ze voor haar inspanningen werd beloond met de landelijke Vrouw in de Media Award 2022.

En de winnares is… Er wordt bewust even gewacht en dan klinkt mijn naam: ‘Mirjam Kaijer!’

Eerdere winnaressen

Ik kijk naar mijn man en val nog net niet hyperventilerend van mijn stoel. Ik dacht oprecht dat de landelijke Vrouw in de Media Award aan mijn neus voorbij zou gaan. Want ik ben behoorlijk onder de indruk van mijn medegenomineerden. Eerdere winnaressen zijn onder anderen Neelie Kroes, Femke Halsema en Wanda de Kanter. Bovendien ben ik nooit eerder ergens voor genomineerd. De enige prijs die ik ooit won is de derde plaats bij de gymwedstrijden toen ik een jaar of tien was. Zeer waarschijnlijk waren er toen ook maar drie deelnemers.

‘Echt?’ hoor ik mijzelf stamelen met een geëmotioneerde piepstem. Mijn man steekt breed lachend zijn duimen op. Heeft hij nou tranen in zijn ogen? Laatst vroeg hij bezorgd of zeven dagen in de week werken niet een beetje te veel is. Maar het is ook de waanzin ten top dat je je werkelijk een slag in de rondte moet lopen leuren omdat ons medische systeem vrouwen behandelt alsof ze mannen zijn. Dat er een groot kennishiaat is waar ook hulpverleners al jaren tegenaan knallen.

Want ons gezondheidssysyeem voor vrouwen is ziek, dood- en doodziek. Het heeft meer dan veertig graden koorts en een paar flinke open wonden.

Brok in mijn keel

‘Hoe voel je je?’ vraagt initiatiefneemster Marga Miltenburg. Ik mompel wat met een brok in mijn keel. Want het winnen van deze Award betekent dat betere vrouwenzorg nóg prominenter op de agenda komt en dat ontroert mij. En weet je waarom? Omdat het ongehoord is dat er zo met vrouwen wordt omgegaan. Ongehoord dat vrouwen nog te vaak horen dat hun klachten tussen de oren zitten en dat ze daardoor niet de behandeling krijgen die ze nodig hebben.

‘Ik heb de prijs gewonnen, maar dit is een eerbetoon aan alle vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten’, zeg ik. ‘Lieve dames: laat je nooit, maar dan ook nooit meer aanpraten dat je datgene wat je voelt niet kúnt voelen. De waarheid is: ze weten nog heel veel niet over het vrouwenlichaam.’

Mijn dochter die elders meekijkt, appt na de uitslag meteen: ‘Gefeliciteerd! En mam, je bent nu een rolmodel hè!’ Met daarachteraan twee lachende emoticons. Ik weet waar ze op doelt: ik liep gisteren met mijn shirt binnenstebuiten en struikelde vanmorgen nog over de kat. Ik app haar terug: ‘Omrolmodel of rolmodel: het is slechts een kleine scheidslijn…’

Maandag 22 mei 2023 vindt een symposium van Stichting Voices for Women plaats over de schokkende feiten in de vrouwenzorg. De locatie is Schouwburg Het Park in Hoorn.

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden