Mirjam Kaijer: ‘De vrouwenzorg is ziek’
Journalist & oprichter van Stichting Voices for Women schrijft op Internationale Vrouwendag waarom zij zich inzet voor gelijkwaardige medische zorg voor vrouwen.
Het werd mijn zesde boek: Ik ben geen man, maar ik had nooit kunnen bedenken waar dit in zou uitmonden. Dit keer schreef ik mijn persoonlijke verhaal op. En heel eerlijk: ik vond het doodeng, je deelt iets heel persoonlijks.
Maar dit verhaal MOEST verteld worden. Iedereen MOET weten dat vrouwen niet de medische zorg krijgen die ze nodig hebben. De reden? Er is veel te weinig onderzoek gedaan naar het vrouwenlichaam, terwijl het anders ziek wordt dan dat van de man. Dit is geen snotneuzerige conclusie van mij, maar van de vele artsen en wetenschappers die ik nu al jarenlang interview. Ik heb als een malle in gezondheidsland rondgerend, hangend aan de lippen van iedere arts die ik maar kon vinden om de vraag beantwoord te krijgen: ‘Hoe komt het dat van alle patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten tachtig procent vrouw is? En hoe komt het dat van alle auto-immuunaandoeningen 75 procent vrouw is? Hoe komt het dat vrouwen twee keer zo vaak de diagnose depressie en angststoornis krijgen? Onterechte psychische labels krijgen?’ En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.
Ik kan gerust zeggen - zonder te overdrijven - dat ik mij rot ben geschrokken.
Veel artsen die ik spreek zijn moegestreden, soms cynisch. ‘Het gaat maar mondjesmaat vooruit,’ zeggen ze, ‘het wordt wel opgepakt, maar niet snel genoeg, en veel te weinig.’ Daarom schreef ik het boek Ik ben geen man. Want ook ik liep tien jaar met onverklaarde gezondheidsklachten rond. Ik ben oud-verpleegkundige en schrijf als journalist vaak over medische zaken, maar ook ik had geen idee van de werkelijke feiten. En die feiten zijn schokkend. Mijn man wordt er doodmoe van. ‘Elke keer als we ergens zijn en men weet dat jij pleit voor dit onderwerp dan staan we een uur vast,’ zegt hij. En dat is ook zo: iedereen heeft wel een eigen ervaring, of weet van een ervaring van hun oma, moeder, zus of vriendin. De verhalen stroomden bij ons binnen toen wij een meldpunt lanceerden bij Radio 1 en de stichting Voices for Women oprichtten. Deze verhalen geven wij een gezicht en hebben we afgelopen jaar aan minister Ernst Kuipers en de Tweede kamer overhandigd. Vandaag is het Internationale Vrouwendag; wij gaan het land door en lanceren onze spraakmakende expositie waarin wij de gevolgen van dit grote kennishiaat tonen. Ja, vandaag, 8 maart, is het Vrouwendag. Maar voor ons is het elke dag Vrouwendag. Wij strijden elke dag door! www.voicesforwomen.nl.
Lees ook het dossier over het Vrouwenhart van Margriet & Libelle.