MT32 En ook nog Vind ik leuk DDD Beeld Privébeeld
Beeld Privébeeld

PREMIUM

Minke ontdekte toen ze in het buitenland woonde dat ze daar wél makkelijk contact maakt

Na een jaar in Jordanië te hebben gewoond, zijn Minke Brik (62) en haar man verhuisd naar Frankrijk. Haar motto is dan ook niet voor niets: je kunt elke dag opnieuw beginnen.

“Reizen heeft iets magisch. Toen ik op mijn achttiende voor het eerst in Frankrijk was, voelde het alsof ik in een film was beland. Dat smaakte naar meer! Een backpack-avontuur in Azië volgde. Door het werk van mijn man op baggerschepen heb ik inmiddels over de hele wereld gereisd. Fantastisch, want je blik op de wereld wordt zó veel breder als je in aanraking komt met andere mensen en culturen.”

Ik kan er meer mezelf zijn

“ We zijn net terug uit Jordanië en zijn nu op zoek naar een gîte in Frankrijk. Het geeft zo’n gevoel van vrijheid om me overal snel thuis te voelen en bijna geen spullen nodig te hebben. Daarnaast ben ik in het buitenland een ander mens. Ik was vroeger heel verlegen, bijna onzichtbaar in groepen. Heel bijzonder om te ontdekken dat ik in een ander land wél automatisch contact met anderen leg. Ik voel me dan zó blij en nieuwsgierig, dat ik niet eerst denk en pieker, maar er gewoon van alles uitgooi. Vooral in Jordanië was ik verbaasd dat ik zo mezelf kon zijn en mensen daar zo leuk op reageerden. Ik zat daar geregeld aan tafel met mensen uit Roemenië, Italië en Groot-Brittannië en vond het verrijkend om te horen hoe hun landen en gewoontes zijn.”

Niet heel diepgaand

“Nu, in Frankrijk, gaan bepaalde nuances in de taal soms wel een beetje langs mijn man en mij heen, maar dat vind ik niet erg. Ze noemen ons les Hollandais en zijn vooral heel vriendelijk en hulpvaardig. Geklaag bewaren ze denk ik voor onder elkaar... Ons contact is dus niet heel diepgaand, maar we komen wel af en toe gezellig bij elkaar over de vloer. Ik vind het hier hoe dan ook fantastisch, ontdek elke dag een nieuw dorpje of kerkje.”

“Ook gaf ik rondleidingen in een middeleeuwse kerk en begeleid ik wijnwandelingen naar de wijnboer. Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik had onderschat hoe heftig de bureaucratie in Frankrijk is. Al is het hier zó leuk, dat dit soort lastige dingen daar alweer ondergeschikt aan zijn geworden. Je moet in het buitenland ook gewoon nieuwsgierig en avontuurlijk blijven, want je komt nou eenmaal in rare situaties terecht, waardoor je veel moet improviseren. Ik heb inmiddels geleerd dat je erop kunt vertrouwen dat het goed komt: het leven werpt je altijd wel weer een oplossing toe.”

Caroline van MourikPrivébeeld
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden