null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Mijn verhaal: ‘Zwijgen doet alleen maar méér kwaad’

Deze week in Mijn Verhaal vertelt Krijna (46) over het seksueel misbruik dat ze in het verleden heeft meegemaakt. Het beïnvloedt haar nog steeds, maar ze wil er graag over vertellen om andere slachtoffers te steunen.

Buiten is het feest

“Onlangs heb ik met mijn man de film Buiten is het feest gekeken in de bioscoop. Deze film is gebaseerd op een boek van auteur Arthur Japin en het boek dat hij schreef is gebaseerd op het seksueelmisbruikverleden van Karin Bloemen.

Ik vind het zo moedig dat Karin Bloemen haar verhaal op deze manier naar buiten heeft durven brengen, zodat deze problematiek aandacht krijgt. Ook ik ben als meisje seksueel misbruikt. Door mijn opa en mijn stiefvader. Tijdens het kijken van de film liepen de tranen van herkenning over mijn wangen.

Zwijgen doet kwaad

Ook ik deel mijn verhaal omdat dit té belangrijk is en zwijgen alleen maar méér kwaad doet. Doordat slachtoffers vaak gebukt gaan onder schuld- en schaamtegevoelens blijft er een taboe rusten op praten over seksueel misbruik. Hierdoor komt menig dader weg met zijn handelingen, terwijl slachtoffers de herinneringen hieraan hun leven lang als een zware last met zich meedragen.

Zowel mijn opa als mijn stiefvader drukte mij op het hart ‘ons geheimpje’ aan niemand te vertellen. Wat zij ook gemeen hadden, was eenzelfde geraffineerde aanpak. Beiden bouwden heel geleidelijk naar het misbruik toe. Ik heb mijn ervaringen beschreven in onderstaand gedicht.

Kriebelen over mijn rug,

aaien over m’n haren.

Een fijn rustgevend gevoel

Van kriebelen en aaien

langzaam aan naar meer.

Je handen belanden op steeds meer plekken.

Verbazing en verwarring.

Ik zeg maar niets

en heb dit alles zwijgend gedragen.

Veel verborgen verdriet

en diepe deuken in mijn vertrouwen

zorgden voor een stevig harnas.

Na jaren durfde ik weer te voelen

en kwam ik in contact met mijn ziel,

de opening naar mijn hart.

Als kind klein en kwetsbaar.

Als vrouw een beschadigd geheel.

Maar wat ben ik dankbaar om te mogen zijn

Misschien kan het delen van mijn verhaal iemand anders ook weer steunen…”

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images/Westend61
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden