Margriet logo
null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Mijn verhaal: ‘Zonder zijn autisme zou hij verder zijn gekomen’

Deze keer in Mijn Verhaal vertelt Ineke over haar zoon Kuno, die autisme heeft. “Voor de tigste keer vandaag een appje: ‘Ik ben dit leven beu. Ik loop toch weg en ik doe het echt.’ Hij is al bijna 24. Toen ik een la opruimde, kwam ik foto’s tegen van een rustige baby en een blije, ontspannen peuter."

"Natuurlijk wist ik toen al wat er met hem aan de hand was. Natuurlijk wist ik dat hij nooit een ‘normaal’ leven zou krijgen. Maar wat had ik toen al graag geweten dat er een moment zou komen waarop mijn zoon nooit meer écht gelukkig zou zijn. Want zó graag had ik hem dit verdriet en de onrust willen besparen."

Autisme

"Kuno heeft een verstandelijke beperking. Een IQ van 54. Nét slim genoeg om zich te realiseren dat hij nooit een leven kan krijgen zoals de meeste mensen en net niet slim genoeg om bijvoorbeeld zijn rijbewijs te gaan halen of een relatie aan te gaan. Daarnaast is hij belast met een stoornis in het autistisch spectrum. Zelf zegt Kuno dat zijn autisme het ergste is wat hij heeft. En ik geloof hem zo. Je zult het maar hebben. Zonder zijn autisme zou hij verder zijn gekomen. Ach, wat is verder?"

De wereld begrijpen

"Hij zou iets meer de gemiddelde norm benaderd hebben. Maar bovenal zou hij, denk ik, een stuk gelukkiger zijn. Hoe ouder Kuno wordt, hoe groter zijn wereld wordt. Dagbesteding, wonen op een woongroep, social media: allemaal zaken die ervoor zorgen dat hij nóg minder van de wereld begrijpt. En we zijn al een aantal jaren, therapieën, psychiaters en medicatie verder."

Therapie

"Therapie die vanuit de theorie zó geweldig klinkt, maar toegepast op mijn kind niets doet. Medicatie die in de boeken wordt omschreven als doeltreffend, maar mijn zoon als een zombie met een bak aan bijwerkingen rond laat lopen… Ik heb er veel pijn van mijn zoon niet te kunnen helpen bij het vinden van zijn geluk. Met vriendinnen praat ik niet meer over wat het werkelijk met me doet. Ik wil anderen daar niet mee blijven belasten."

Lees ook: Relatietherapie: ‘Door haar autisme kan Marleen geen emoties uiten of beantwoorden’

'Ik begrijp je zo'

"Maar de radeloosheid zorgt vaak voor slapeloze, verdrietige nachten. Weer bliept mijn mobiel: ‘Ik wil dood. Ik ben er klaar mee.’ Lieve schat, ik begrijp je zo. Ik begrijp zo dat jij hier niet wilt zijn. Dat je het niet aankunt. Ik laat mijn tranen de vrije loop. Door mijn hoofd schiet de tekst van het appje dat ik nooit zal versturen. ‘Ik wil niet dood, lieve Kuun, maar ook ik ben er zo klaar mee.’ Ooit komt er misschien een oplossing. Ooit. Alsjeblieft, houd vol…”

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 27 ligt in de winkel! Met deze week Isa Hoes en Medina Schuurman, een low carb weekmenu en nog veel meer leuks. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden