null Beeld

Mijn verhaal: ‘Ze vertelde wat hij allemaal had gedaan en dat het gebeurde in haar én zijn kamer’

Trudy: “Onze dochter Kelly, 36 jaar, heeft het syndroom van Down. Ze was altijd een vrolijke meid, die de hele dag praatte en liedjes zong. In 2010 kreeg ze een woonplek op een kinderboerderij, waar toen acht mensen met een verstandelijk beperking woonden.

Medisch traject

De eerste jaren had ze het er prima naar haar zin, maar vanaf 2014 veranderde dat: ze werd stiller, maakte een verwarde, erg vermoeide indruk en was angstig. Nachten lag ik te piekeren over wat er toch aan de hand kon zijn. Het medisch traject begon, maar daar kwam niets uit. Intussen werd Kelly alsmaar stiller en lachte ze bijna niet meer. We haalden haar daarom vaker naar huis en zo ook die avond in juni 2017.

Het was een warme dag, daarom hielp ik haar even op te frissen in bad. Ze gaf daarbij aan dat ze pijn had bij haar vagina, waarop ik vroeg of ze wist hoe dat kwam en of er misschien iemand aan haar zat. Na even doorvragen gaf ze dit toe. Ik schrok enorm! Ze zei dat medecliënt B. haar aanraakte. Ze vertelde uitvoerig wat hij allemaal had gedaan en dat het vaak gebeurde in haar én zijn kamer…

Niet serieus genomen

We voelden ons verslagen en verdrietig. Wat nu? We besloten om Kelly per direct weer thuis te laten wonen en de volgende dag met haar naar de huisarts te gaan. Deze bevestigde dat ze gemeenschap had gehad. De regiodirectrice van de stichting kwam thuis praten, waarna allerlei onderzoeken startten. Volgens eerdere rapportages had Kelly wel degelijk aangegeven dat er iemand aan haar zat, maar ze werd toen niet serieus genomen. Bij de gedragsdeskundige kwam duidelijk naar voren dat ze was misbruikt, waarna Kelly onder behandeling kwam van een psycholoog en psychiater en EMDR-therapie volgde. Ons leven stond op z’n kop."

Achteruitgaan

"We hadden inmiddels een andere dagbesteding voor Kelly gevonden, maar door alle onrust bleef ze achteruitgaan, ze sprak nauwelijks nog. Ook B. werd getest. De uitslag was dat hij geenszins met seksuele handelingen bezig zou zijn en de stichting benadrukte veel waarde te hechten aan de uitslagen van dit onderzoekcentrum. Kelly werd dus opnieuw niet serieus genomen. Machteloos sta je dan!

Heel frustrerend voor ons is dat B. kan gaan en staan waar hij wil, terwijl Kelly wordt beperkt. Geen korfbal meer, geen gym en andere leuke activiteiten, omdat hij daar ook is. Na een zoektocht van twee jaar hebben we een goede woonplek voor onze dochter gevonden in een leefgemeenschap. Maar Kelly is nog maar een schim van wat ze was; ze praat niet meer, is stil en afwezig. Zal het ooit nog goed komen met haar?”

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 23 ligt in de winkel! Met als extra een spannende zomerthriller om te lezen in de zon. Maar ook: zomer-beautytips van BN'ers, schoenentrends voor het komende seizoen, de lekkerste aardbeienrecepten en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Jaimy Boer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden