null Beeld

Mijn verhaal: ‘Vrouwen die veel last hebben van de overgang zijn géén aanstellers’

Deze week vertelt Anneke (56) in Mijn Verhaal over hoe problemen met hormonen haar al ruim tien jaar bezighouden. "Tegen vrouwen die ook veel last hebben van de overgang zou ik willen zeggen: je bent geen aansteller."

“Hormoongedoe: ik las er laatst over in Margriet en ben er zelf al tien jaar mee bezig. Met de opvliegers en af en toe een slecht humeur kon ik in de beginperiode prima leven. Dat moest ook wel, want ik had naast een druk privéleven een eigen bedrijf waarvoor ik zo’n 45 tot 60 uur per week werkte."

Maagpijnen

"Begin 2017 kreeg ik maagpijnen en die waren een stuk vervelender. Nu denk ik weleens dat ze een voorbode waren van wat er nog ging komen qua hormoongedoe; zo zijn er ook vrouwen die in de overgang bijvoorbeeld een acute vorm van glutenallergie krijgen. Gelukkig kon ik de pijn bedwingen door liters venkelthee te drinken en koolzuurhoudende dranken te laten staan."

Vermoeidheid

"Maar halverwege 2017 kwam de vermoeidheid. De hele zomer had ik nodig om weer iets van energie op te bouwen, waarna ik besloot om voortaan nog vier dagen te werken. Het hielp alleen niet echt, want ik deed geen oog meer dicht, met als gevolg benen die ongecontroleerd bewogen, galzuuraanvallen, blaasproblemen, paniek en hyperventilatie. Door slaapgebrek veranderde ik met de tijd van een onafhankelijk en sterk iemand in een hoopje ellende. Maar ik wist zeker, anders dan mijn huisarts beweerde: ik had géén burn-out en dus weigerde ik antidepressiva."

Lees ook:

Van nachtzweten tot hartkloppingen: dít doet de overgang met je lichaam

Stoppen met werken

"Eind 2018 besloot ik grotendeels te stoppen met werken. Ondertussen probeerde ik van álles om weer te slapen: geen televisie kijken, brillenglazen met blauwlichtfilter, geen alcohol drinken of zoete dingen eten, regelmatig leven, mediteren, familiekwesties uitspreken... Na negen maanden sliep ik weer enigszins. En ik had een nieuwe diagnose gekregen, namelijk dat ik te veel en te lang had gewerkt, waardoor mijn lichaam de grote hormoonschommelingen niet meer aankon."

Verhuizing

"Hoe het nu gaat? Iets beter en dat koppel ik aan onze verhuizing anderhalf jaar terug naar een prachtige, bosrijke omgeving. Die nieuwe start heeft ervoor gezorgd dat ik me weer opgeruimder en gelukkiger ben gaan voelen, waardoor het ook beter lukt om een slechte nacht te accepteren. En heerlijk: ik wandel hier veel met onze honden."

Geen aanstellers

"Tegen vrouwen die ook veel last hebben van de overgang zou ik willen zeggen: ‘Kies je eigen pad en weet dat je geen aansteller bent.’‘Er is licht aan het einde van de tunnel,’ zei laatst een ervaringsdeskundige tegen me. En ja, zelf heb ik ook het vertrouwen dat het ooit goedkomt.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Productie | Laura Kraeger

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 37 ligt in de winkel! Met daarin favoriete zomerrituelen, tips om je gezondheid een boost te geven, een onderzoek naar leeftijdsdiscriminatie en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden