null Beeld

Mijn verhaal: ‘Voor de tweede keer een uitzet bij elkaar zoeken, heeft best iets leuks’

Ann (70): “Hoewel ik mezelf niet zie als een groot fan van de kerstdagen, zorgde ik er wel altijd voor dat het huis van boven tot onder was versierd. Er was ook elk jaar een ‘gekke’ kerstboom: gemaakt van een oude pallet of betonijzer, net wat mijn man leuk vond.

Kerst 2018 zouden we het anders doen en een grote échte blauwspar neerzetten. Met zilveren ballen, een klassiek tafereel. Maar helaas mocht het niet zo zijn: we hadden namelijk geen huis meer!

Slechte film

In maart van dat jaar was het, samen met twee andere woningen en twee appartementen, tot de grond toe afgebrand. Daarmee belandden mijn man en ik in een slechte film waar maar geen eind aan leek te komen. Hoewel er al snel een plan was om te herbouwen, duurde het verzekeringswerk láng; alles moest worden onderzocht en gecheckt. We voelden ons hierin erg in de steek gelaten en gewantrouwd, terwijl we juist zo ons best deden om ons eigen vertrouwen in een goede afloop vast te houden.

Geen decembersfeer

De sfeer van december zou dat jaar aan ons voorbijgaan, dachten we. En toch… We zijn met vrienden weggegaan in eigen land: samen genieten in een leuk kasteel, de mannen strak in het pak, de vrouwen een mooie jurk aan. Nieuwe kleding, in ons geval, aangezien we echt álles kwijt waren. En dat hielp, het was gezellig. We bleven positief, ook al was ‘helemaal opnieuw beginnen’ niet wat we ons hadden voorgesteld bij ons pensioen…

Goed nieuws

Een jaar later is het nu, december 2019. Na máánden van heel veel geregel en gezeur in het contact met diverse instanties, werd er eindelijk herbouwd! En we hebben een geweldige aannemer die ernaar streeft dat wij met de feestdagen weer op onze eigen plek wonen. We zijn dus nu aan het kopen, want echt álles moet nieuw.

Lees ook: Mijn verhaal: ‘Ik tel mijn zegeningen, maar moet ook mijn wonden likken’

"Van super strak naar industrieel"

Hoewel dat een heel trieste kant heeft, omdat we ook al die dingen van emotionele waarde kwijt zijn, proberen we er ook om te glimlachen. Dat we voor de tweede keer in ons leven een uitzet bij elkaar zoeken, heeft best iets leuks. We krijgen minder van de verzekering terug dan verwacht en we willen ons niet in de schulden steken – het voelde juist zo fijn dat ons huis volledig was afbetaald -, daarom gaan we over op een heel andere inrichting. Van super strak naar industrieel, ook goed.

Vrijwilligerswerk

De afgelopen tijd is niet de leukste van ons leven geweest, met zo veel tegenslag, hoop en opnieuw teleurstelling. Ter afleiding hebben we ons maar gestort op vrijwilligerswerk: nuttig en gezellig. En ach, we zijn nog jong, we kunnen wel wat hebben. We zijn benieuwd naar wat 2020 ons brengt en kijken daar met een opgeheven hoofd – vanuit ons nieuwe huis – naar uit.”

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in opmargriet.nl/nieuwsbrief.

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-01. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden