Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Onze verzetsstrijders hebben een gezicht gekregen’

mijn-verhaal.jpg

Monique: “In 1985 kochten wij als jong gezin een nieuwbouwwoning in de nieuwe Amsterdamse wijk Gein-3. Dat de twintig straten in deze wijk zijn vernoemd naar verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog intrigeerde me destijds al: dit waren onze helden, maar waarom kende ik ze niet?

Straatnaamgevers

Vorig jaar realiseerde ik me, als lid van de wijkverenigingscommissie, dat onze wijk in 2020 35 jaar bestaat én dat nationaal wordt gevierd dat we alweer 75 jaar in vrijheid leven. Het leek me het perfecte moment om ook aandacht te besteden aan onze straatnaamgevers. Op de camping waar ik met het gezin vaak kom, besprak ik het idee met een medekampeerder. Hij bleek een historicus te zijn en gaf aan dat hij graag wilde meewerken aan een boek over deze twintig moedige strijders die in de oorlog zorgden voor de verspreiding, het drukken en schrijven van de vier Amsterdamse verzetskranten: Trouw, Het Parool, Vrij Nederland en De Waarheid. Er was vast genoeg over hen te vertellen om tot een waardevol document te komen.

Verzetsstrijder

In onze voorbereidingsgroep kwamen allerlei ideeën naar boven, waarop door alle betrokkenen enthousiast werd gereageerd. Zo zouden we het boek op 5 mei, tijdens een Vrijheidsmaaltijd in de wijk, uitreiken aan de nabestaanden. Van iedere verzetsstrijder besloten we een fotobord te maken om op te hangen in ‘zijn’ of ‘haar’ straat. En de basisschool in onze wijk zouden we voorzien van informatie voor speciale WOII-lessen. Natuurlijk hoopten we ook op de komst van de burgemeester en de commissaris van de koning, maar dat was van latere zorg. Eerst wilden we in contact komen met nabestaanden van al die twintig verzetsstrijders, wat ons een prachtige zoektocht opleverde. We spraken de huidige hoofdredacteur van Trouw, die ons een portret liet zien van Jan Nauta, naar wie een van de straten is vernoemd. Met de dochter van Jan Somer bleek ik te hebben gewerkt. Heel apart was het om in Overveen bij het graf van Lambert Rima te staan – we hebben meerdere graven bezocht om er bloemen te leggen – en daarna in gesprek te komen met zijn kleinzoon. En zo kan ik nog wel even doorgaan over de vele bijzondere ontmoetingen.

M16

De feestelijkheden kunnen in verband met het coronavirus niet doorgaan. Maar we hebben genoeg om stilletjes te vieren; onze verzetsstrijders hebben een gezicht gekregen, ook in ‘hun’ straat. Door dit project worden zij niet vergeten en kunnen hun verhalen worden doorverteld.”

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-16. Je kunt deze editie nabestellen via MAGAZINE.NL.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Beeld | iStock

Ook interessant