Margriet logo
null Beeld

Mijn verhaal: 'Verplicht dingen doen met kerst vind ik heel benauwend'

“Ik herinner mij de kerstmissen van vroeger. Toen was het normaal dat je met je chique kleding aan twee dagen verplicht gezellig deed. Die dagen was je bij elkaar omdat dat zo hoorde, niet omdat je erover had nagedacht of je dat wel wílde."

"Moeder stond zich uit te sloven in de keuken, vader dronk zich vanaf de vroege middag reeds moed in", vertelt Nathalie. "En tegen de tijd dat we aan tafel konden, was de sfeer om te snijden. Dit soort ervaringen heb ik gelukkig lang geleden vervangen door heel andere."

Voldoen aan de verwachtingen

"Toen ik mijn partner tien jaar geleden leerde kennen, hadden we de eerste jaren met kerst steevast te veel eten in de koelkast. Eten waarvan we dan de rest van de week nog aten. We kleedden ons netjes en voldeden aan alle verwachtingen die ons – ook mijn partner wist niet beter – zo hardnekkig waren ingeprent en toch… Ik voelde me er niet lekker bij. Het had iets onnatuurlijks om me in zo’n keurslijf te persen. Ik begon me af te vragen wat ik nu eigenlijk zelf echt belangrijk vond."

Gewóón doen

"Uiteindelijk hebben we acht jaar geleden besloten om onze focus te weerleggen. We wilden meer ontspannen, minder consumeren, minder moeten en vooral gewóón doen. Juist omdat dát zo relaxed is. En die trend zetten we ook dit jaar weer voort. In een comfortabele jeans en een gezellige trui een potje Yahtzee doen is ook heel fijn. Misschien eten we aardappelkroketjes in plaats van gekookte ‘piepers’ en maak ik zijn favoriete rijstdessert. Maar verder doen we vooral heel ‘normaal’."

Tijd voor elkaar én jezelf

"Voor mij gaat kerst over tijd hebben voor jezelf en elkaar, tijd hebben om naar buiten te gaan of een goed boek te lezen, tijd hebben om lekker te sporten als je daar zin in hebt of om gewoon even niets te moeten. Juist dat verplicht dingen doen met kerst, zoals het vroeger ging en zoals het in sommige huishoudens nog steeds gaat, vind ik benauwend. Ik heb graag een keuze en ben dolblij dat ik tegenwoordig dingen mág en niet móét. Dus als je me vraagt of we in 2018 iets veranderen aan de manier waarop we kerst vieren, zeg ik: ‘Nee, in tegendeel.’"

Kerstress? Nee, danku

"Ook deze december staat ons weer een gezellige periode te wachten, al dan niet met aanwaaiende familie of vrienden, misschien met kou en sneeuw, maar sowieso met elkaar en onze lieve viervoeters die ook heel gewóón hun wandelingetjes willen doen. Kerststress zul je in ons huis niet voelen. Ik ga volop genieten, heerlijk hoor!”

Beeld| iStock

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2018-53. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden