Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Voor ons is dit werk veel méér dan het wekelijkse schoonmaken’

mijn-verhaal-voor-ons-is-dit-werk-veel-meer-dan-het-wekelijkse-schoonmaken.jpg

Rolanda werkt in de zorg, vertelt ze in Mijn Verhaal. En dat werk maakt véél meer indruk op haar én haar cliënten, dan veel mensen zich realiseren. “Het grootste deel van mijn werkzame leven heb ik in de zorg gewerkt. Als thuishulp, voornamelijk bij ouderen. Voor mij, en ook voor mijn cliënten die de aandacht en gezelligheid waardeerden, hield dit werk vanaf het begin af aan zo veel méér in dan het wekelijkse schoonmaken.”

“Bovendien kon ik het perfect afstemmen op het rooster van mijn schoolgaande kind. Toch kwam er een moment waarop ik vond dat ik ook eens vérder moest durven kijken. Het was best aanpoten in de thuiszorg, binnen het toegestane aantal uren, voor een niet zo ruim loon. Mijn zoon werd ouder en zelfstandiger en dus lag de weg open voor een nieuwe baan. En die vond ik.”

Op zoek naar ander werk

“Ik ging verder als verkoopmedewerker bij een mooi familiebedrijf. Ik had het er naar mijn zin met een prettig werkschema en een team van leuke collega’s, tót het bedrijf werd overgenomen. De bedrijfscultuur veranderde daarmee van ‘klein en betrokken’ naar ‘groots en zakelijk’. Bovendien moest ik werken op de dagen dat mijn man vrij was. Ik werd er ongelukkig van. Zó erg, dat ik besloot ontslag te nemen en na enkele jaren opnieuw te zoeken naar ander werk.”

Terug naar de zorg

“Met mijn aangegeven keuzes kwam ik al snel weer uit op de zorg. Het verraste me niet, maar wilde ik dit echt wel? Ik actualiseerde mijn cv en besloot deze toch maar vast door te sturen. Voor ik het wist had ik drie fijne (sollicitatie)-gesprekken, waarin me alleen maar duidelijker werd hoe goed deze sector bij mij past.”

Praatje belangrijker dan schone woonkamer

“Natuurlijk blijft poetsen poetsen, maar de ontmoetingen die erbij horen zijn voor mij goud waard. Zo voer ik via het schrijfblok hele gesprekken met mijn cliënt die een luchtpijpsnede heeft, omdat spreken voor hem niet mogelijk is. Voor een andere cliënte ben ik graag een luisterend oor; voor haar is een praatje soms veel belangrijker dan een schone woonkamer en een fris bed. En met mijn cliënte van 92 praat ik over de plaatselijke voetbalclub en de Formule 1.”

Op mijn plek

“Lekker op de fiets kan ik van A naar B en onderweg geniet ik van de buitenlucht en de wereld om me heen. Ik zorg voor de schoonmaakklussen die op me liggen te wachten en voor een glimlach op het gezicht van mijn zorgvragers. En dat alles met veel enthousiasme en een heerlijke rust in mijn lijf. Wat is het fijn om weer op mijn plek te zijn.”

Beeld | Getty Images

Ook interessant