null Beeld

Mijn verhaal: ‘Soms voelt het alsof ik door mijn man en kinderen volledig word overspoeld’

Hanneke (45): “Mijn man Emile is een energiek mens. Ik viel als een blok voor zijn levendige karakter. De vrolijke manier waarop hij een verhaal kan vertellen, zoals hij impulsief kan bedenken om met z’n allen toch nog even naar het strand te rijden om de zonsondergang te zien. Hoe hij zijn vriendschappen onderhoudt, zoals hij op zondagmorgen vroeg de racefiets pakt en twee uur later bezweet en blij aankomt met croissantjes voor ons allemaal: ik houd ervan."

Kinderen lijken op man

"Samen hebben we drie zoons die, gek genoeg, allemaal op hém lijken. Tuurlijk herken ik ook wel trekjes van mijzelf in hen, maar eerlijk is eerlijk: Emile voert de boventoon. Al onze jongens hebben van hem dat snelle, dat energieke en impulsieve. Ze zijn nu zestien, vijftien en twaalf, en waar ze op jongere leeftijd al veel leven in huis brachten, doen ze dat nu in hun puberjaren misschien wel twee keer zo veel. Omdat ze luid zijn, in en uit rennen, andere pubers mee naar huis nemen en hun verstand af en toe in hun broekzak dragen. Gelukkig kan ik er vaak om lachen, maar soms ook voelt het alsof ik door hen, in combinatie met hun vader, volledig word overspoeld."

Tegenpool

"Ik ben namelijk de tegenpool van deze vier drukke mannen in huis. Over het algemeen ben ik rustig van aard en pas me gemakkelijk aan. Ik handel graag weloverwogen, heb soms stilte nodig om de dingen die gebeuren te kunnen verwerken en begrijpen. En het liefst doe ik maar één ding tegelijk. Voor mijn mannen ben ik de kalme haven waarin zij even kunnen aanmeren om bij te komen. Ze kunnen hun verhalen bij mij kwijt en vragen mij om tips, adviezen en praktische hulp, wanneer zij zelf het overzicht kwijt zijn. Ik ben er héél graag voor ze, zoals alle moeders er graag zijn voor het gezin. Maar ik ben behalve echtgenote en moeder ook nog dochter, collega, zus en vriendin. En in díé rollen vind ik vaak meer evenwicht en gelijkwaardigheid terug."

Vreemde eend

"Het gevoel dat ik een vreemde eend ben en soms verdrink in mijn eigen gezin, daar moet ik natuurlijk wat mee. Die vier lieve druktemakers kan en wil ik niet veranderen, maar ik moet me wel staande weten te houden tussen hen. Wandelen met de hond helpt, maar ik merk dat ik de ontspanning die ik daarmee opdoe eenmaal thuis niet altijd kan vasthouden. Een zoektocht, dat is het gewoon. En misschien, ik lach er maar om, is die pas voorbij wanneer de kinderen uit huis zijn!”

Beeld | iStock

Margriet heeft een nieuwe look! Er staat niet alleen een fris, nieuw logo op de voorkant, maar ook de binnenkant heeft een make-over gekregen. Zien? Haal Margriet 26 snel in de winkel of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

null Beeld
Jaimy Boer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden