Mijn verhaal: ‘Sinds ik corona heb gehad, leef ik met mijn 53 jaar als een hoogbejaarde vrouw’ Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mijn verhaal: ‘Sinds ik corona heb gehad, leef ik met mijn 53 jaar als een hoogbejaarde vrouw’

Nadat Anita (53) in maart 2020 corona kreeg is haar leven niet meer hetzelfde. Ze blijft extreem moe, kan zich amper inspannen en gaat tegenwoordig bijna als een hoogbejaarde vrouw door het leven. Ze vertelt in Mijn verhaal over deze nare tijd, maar ook hoe ze ondanks alles tóch geniet van de kleinste dingen.

“Dit had de tijd moeten zijn waarin ik zou vlammen. Waarin ik lekker zou werken en wat meer aan mezelf zou toekomen, omdat onze jongens steeds meer hun eigen weg gaan. Waarin ik wat meer zou gaan sporten, meer vrije tijd zou hebben en misschien zelfs wel een studie zou oppakken. Mijn man en ik zouden reizen maken, genieten van uitstapjes, elke week een mooie stadswandeling maken op zijn vrije dag en op zondag een stuk lopen in de prachtige natuur. En we zouden heel voorzichtig gaan nadenken over hoe we ons leven willen inrichten als hij over een aantal jaren met pensioen gaat.”

‘Bij de sportarts schrok ik van het resultaat’

“Maar hoe anders is het… In maart 2020 ben ik erg ziek geweest door corona. Nadat ik een beetje was opgekrabbeld, heb ik alle denkbare hulp ingeschakeld en trouw alle adviezen opgevolgd. Maar wat ik ook deed, ik bleef extreem moe en had ook nog zo veel andere klachten. Toen ik onlangs een inspanningstest deed bij een sportarts schrok ik van het resultaat: ik behoor inmiddels tot de tien procent van mijn leeftijdsgenoten met de slechtste conditie.”

Lees ook:
Mijn verhaal: ‘Mijn stuitje bleek de boosdoener, maar foto’s en scan lieten geen afwijking zien’

‘Ik leef als een hoogbejaarde vrouw’

“Alles wat ik doe komt uit mijn reservepotje energie. Ik herstel niet van activiteiten, indrukken enzovoorts. Terwijl ik zo fit was, zo sportief, altijd fysiek in de weer, ook in mijn fijne werk als verpleegkundige. Nu, sinds die fietstest, ben ik er nog erger aan toe: ik verdraag prikkels en vooral geluiden slecht en mijn gewrichten en spieren doen behoorlijk pijn. Als ik me tóch inspan, ga ik wazig zien en loop ik wankel. En ik ben zó moe… Met mijn 53 jaar leef ik het leven van een hoogbejaarde vrouw. Er valt niets meer te vlammen! Mijn dagen breng ik door in huis.”

‘Ik geniet extra van de kleine dingen’

“Het lijkt alsof iedereen na corona weer een beetje zijn/haar leven oppakt, behalve ik. Ik ben niet meer de energieke, enthousiaste Anita; ik ben een relatief jonge vrouw in een oud lijf. Dat is verdrietig en doet pijn, maar veranderen kan ik het nu niet. Wel ben ik daarom extra blij dat ik nog steeds zo kan genieten van de kleine dingen. Een kort bezoek, een kaartje van een trouwe collega, mijn favoriete tijdschrift dat ik in delen lees en zeker ook dat mijn man zich zo lief inzet om mij te ontzien. Dáárin zit geluk voor mij. Ik ben zo blij dat dát stukje van mij niet is aangedaan.”

Beeld | Getty Images

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden