null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mijn verhaal: ‘Rebalancing leerde me weer lachen’

Deze week verteld Lucy (73) in Mijn verhaal over haar slechte jeugd. Door het overlijden van haar man en het emigreren van haar dochter heeft ze diepe dalen gekend. Ze is er gelukkig door Rebalancing wel wéér helemaal bovenop gekomen en kan weer lachen.

‘Die emoties móésten eruit. Anders was ik misschien wel een heel zuur mens geworden'

Naar een internaat

“Mijn leven is niet over rozen gegaan. Na mijn geboorte raakte mijn moeder psychisch zo in de war dat ze niet meer voor haar gezin kon zorgen. Mijn vader verbleef voor zijn werk in Nieuw-Guinea en wij – zijn drie kinderen – woonden eerst bij verzorgsters en later in een internaat. Toen ik tien was, overleed mijn moeder. Snel nadat mijn vader weer in Nederland was, trouwde hij met zijn nieuwe, niet erg liefdevolle, vriendin met wie hij nog twee kinderen kreeg. Mijn oudere broer en zus moesten al snel het huis uit, dus alleen ik woonde bij hen in. Het was geen fijne tijd. Mijn vader kon zijn handen niet thuis houden en toen mijn stiefmoeder daarachter kwam, werd ik op mijn zestiende weer naar een internaat gestuurd. Maar ik zou me door niemand laten kisten...

'Ineens stortte mijn wereld in'

Toen ik op mijn twintigste op kamers ging en een baan vond als kleuterleidster, dacht ik: zo, en nu laat ik alles achter me. Ik hield van mijn werk, trouwde, kreeg een schat van een dochter en was gelukkig. Alleen op mijn 37ste overleed mijn man, waarna ik redelijk overeind bleef, en op mijn 46ste emigreerde mijn dochter met haar man en baby naar Amerika. Dat laatste was de druppel. Ineens stortte mijn wereld in. Ik kon niet meer werken, kon niets meer voelen: alles om mij heen werd pikzwart. Er volgden gesprekken met een psycholoog, maar daar schoot ik niets mee op.

Rebalancing

Ik kon alles prima beredeneren, alleen mijn gevóél raakte ik niet. Wat een mooi toeval dat ik juist op dat moment in aanraking kwam met Rebalancing: een manier om via massage en oefeningen oude emoties te leren herkennen en loslaten. Daarmee kwam wél van alles naar boven. Opgekropte gevoelens, pijn waarvan ik niet eens wist dat ik die nog bij me droeg. Het deksel vloog eraf. Ik leerde weer lachen, maar belangrijker: ik leerde huilen, schreeuwen, woedend zijn. Door rebalancing kon ik eindelijk rouwen om het verlies van mijn man en werd langzaamaan een blijer mens.

'Ik heb meer empathie'

Tot aan mijn pensioen heb ik nog jaren met veel plezier gewerkt als kleuterjuf, bovendien kwam ik op mijn 56ste mijn huidige liefde tegen. Samen met hem en onze families voelt mijn leven nu ontzettend rijk. Door Rebalancing ben ik warmer geworden, liever, ik heb meer empathie en kan er beter zijn voor anderen. Zo blij mee. Ik denk dat ik zonder misschien wel een heel zuur mens was geworden.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Willem van KasterenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden