Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Volgens de huisarts had ik geen pre-menopauze klachten, ik was ‘pas’ 43…’

mijn_verhaal.png

“Sinds een jaar merk ik bepaalde veranderingen in mijzelf. Zo ben ik vaker moe, vergeetachtig, chagrijnig, ik slaap slecht, heb vaker migraine en buikkrampen en het kost me steeds meer moeite om het overzicht te bewaren in mijn hoofd. En dat terwijl ik een heel opgeruimd en georganiseerd persoon ben”, vertelt Christel (43). Volgens de huisarts was er geen sprake van de overgang…

“Ik heb me suf gepiekerd over een mogelijke oorzaak: van een chronisch slaaptekort door het snurken van mijn partner tot een tumor in mijn hoofd.”

‘Hij noemt me Hormonica’

”Maar langsgaan bij de huisarts leek toch wijzer. Die zei dat gezien mijn leeftijd en het feit dat mijn menstruatie nog heel regelmatig is, er geen sprake kan zijn van pre-menopauze gerelateerde klachten. En ze gaf als tip dat het helpt als je wat extra wordt vertroeteld door je partner als je je zo ellendig voelt. Nou heb ik een heel lieve en zorgzame partner, maar hoe kan híj bedenken wat hij met mij aan moet als ik dat zelf al niet weet? En hoe leg ik uit dat ik hem, door de ‘demonen’ in mijn hoofd, soms het liefst de nek om zou draaien, maar dat het toch ook wel prettig is als hij mij een beetje vertroetelt?

Hij doet ondertussen erg zijn best om er voor me te zijn. Liefkozend noemt hij mij ‘Hormoontje’ als mijn klachten nog relatief mild zijn. Maar als de chaos in mijn hoofd groot is en ik compleet van het pad af lijk, noemt hij me ‘Hormonica’. Wat voor onze puberzonen meteen het signaal is dat ze mama maar beter even met rust kunnen laten.”

Vergeetachtig en geen levenslust

”De transformatie in ‘Hormonica’ vindt ongeveer negen dagen na het begin van mijn menstruatie plaats. Al mijn levenslust is verdwenen, ik laat dingen uit mijn handen vallen, ben voor de zoveelste keer mijn telefoon kwijt en loop te schelden alsof het niets is. Zinnen komen niet goed uit mijn mond en ik vergeet al pratende wat ik nou eigenlijk wilde zeggen. Na ongeveer een week voel ik bij het wakker worden dat de mist weer is opgetrokken en beleven we als gezin een paar fijne dagen voordat de pms-klachten zich aandienen met als klap op de vuurpijl het maandelijkse ‘feest’.”

Opluchting dat het ‘maar’ de overgang is

”Door het gesprek met mijn huisarts en gesprekken met andere vrouwen van mijn leeftijd die nergens last van bleken te hebben, dacht ik even dat ik gek werd. Maar door er veel over te lezen, weet ik nu dat je wel degelijk klachten kunt hebben als je ‘nog maar’ 43 bent en een regelmatige menstruatie hebt. Wat een opluchting! Dus toch geen hersentumor. Verder heb ik begrepen dat er speciale (pre-)menopauzeklinieken zijn waar je met je klachten terechtkunt en ik denk dat ik dáár binnenkort maar eens een afspraak maak…”

Beeld | iStock

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-06 Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant