Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘De kans dat ik zal overlijden tijdens de operatie is groot’

mijn-verhaal-de-kans-dat-ik-zal-overlijden-tijdens-de-operatie-is-groot.jpg

Deze week vertelt Lenny van Omme-Spruit (59) in Mijn Verhaal over hoe een beterschapskaart die ze decennia eerder van een schoolvriendinnetje kreeg, ook nu weer met haar mee gaat naar het ziekenhuis voor een spannende operatie.

“Na het intakegesprek met de zaalarts pak ik mijn tas uit en op het kastje naast het bed zet ik de kaart die mijn schoolvriendinnetje Margriet mij 45 jaar geleden toestuurde. Een ‘spoedige en algehele beterschap’ wenste ze me destijds, en ook nu ga ik die wens heel hard nodig hebben.”

‘Ze was op 39-jarige leeftijd overleden’

“Toen moest ik acht maanden in het ziekenhuis blijven en eenmaal terug op school kwam ik in een klas lager terecht, waardoor ons contact verwaterde. Een beetje jammer vond ik dat altijd wel, totdat ik in de krant las dat Margriet op 39-jarige leeftijd was overleden. Ik begreep direct dat ze dezelfde lijdensweg als haar moeder was gegaan. Als we vriendinnen waren gebleven, had ik dat moeten aanzien…

Ik zie ons nog zitten op haar bed, dertien jaar oud, toen ik haar vroeg naar de foto op haar nachtkastje. ‘Dat is mijn moeder,’ zei ze. ‘Ze is gestorven aan borstkanker toen ik klein was.’ Ik voelde het peilloze verdriet in die woorden en begreep opeens hoe het kwam dat mijn vriendinnetje eigenlijk nooit écht onbezorgd was. De vrouw met wie ik eerder had kennisgemaakt was blijkbaar haar stiefmoeder.”

‘Ze heeft haar kinderen niet zien opgroeien’

“Net als haar moeder heeft dus ook Margriet haar zoon en dochter niet zien opgroeien. Zelf kon ik geen kinderen meer krijgen na de uit de hand gelopen blindedarmoperatie die ik kreeg op mijn dertiende en waarvoor Margriet mij een ‘spoedige en algehele beterschap’ wenste. Waarschijnlijk hadden we allebei niet willen ruilen met de situatie van de ander.”

‘De kans op overlijden tijdens de operatie is groot’

“De kans dat ik zal overlijden tijdens de operatie die ik nu moet ondergaan is groot. Maar ik heb al negentien jaar langer mogen leven dan Margriet en vraag haar of ze me wil opwachten als het nu mijn tijd is. Met die gedachte ga ik redelijk rustig de operatie in. De neurochirurgen in het LUMC verrichten echter een wonder: ik houd alleen een wat lamme arm over aan de operatie die nodig is om de tumor uit mijn nekwervels te verwijderen.

Misschien heeft Margriet hierboven een goed woordje voor me gedaan. Om de een of andere reden heb ik alleen háár kaart bewaard, terwijl ik destijds ontzettend veel kaarten kreeg. Hij was nu mijn talisman en gelukkig: ik mag nog een tijdje blijven. Ik hoop dat Margriets zoon en dochter zich goed laten controleren op deze verraderlijke ziekte.”

Deze Mijn Verhaal verscheen eerder in Margriet 43 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Ook interessant