null Beeld

Mijn verhaal: ‘Nét na de begrafenis van zijn vrouw sloeg de vonk over’

Deze week vertelt Mercedes (54) in Mijn Verhaal over haar relatie met Gerhard. Vier jaar geleden sloeg de vonk tussen de twee over, vlak na het overlijden van Anja, de vrouw van Gerhard.

“Ik besloot die dag naar het oogstfeest te gaan op de zorgboerderij in het dorp. Er waren veel mensen die ik nog kende van de lagereschooltijd van mijn oudste zoon, onder wie ook Gerhard, eigenaar van de boerderij. Met hem heb ik een tijdje staan praten en tot mijn verrassing belde hij me een paar dagen later. Ik wist dat zijn vrouw Anja ziek was, maar dat hij mij al zo snel nodig zou hebben als uitvaartverzorgster, daar schrok ik van."

Goed team

"In de aanloop naar haar afscheidsdienst leerde ik Gerhard kennen als een ondernemend en innemend mens. Dankzij zijn daadkracht en zijn liefde voor Anja wisten we samen met heel veel anderen een prachtige dag te organiseren, in de buitenlucht op de boerderij. We waren een goed team."

Vonk

"En dan gebeuren er soms dingen die niemand kan voorzien. Ik was na een moeilijk huwelijk helemaal klaar met relaties. Gerhard had net de vrouw verloren met wie hij oud wilde worden. Maar tijdens drie ongeplande ontmoetingen – omdat ik bijvoorbeeld nog werkspullen had laten liggen op de boerderij – met leuke en zinnige gesprekken, sloeg de vonk tussen ons over.

In eerste instantie raakte ik in paniek: dit wilde ik niet en dit kón toch niet, zo vlak na Anja’s overlijden? Maar Gerhard bleef kalm en zei heel duidelijk: ‘Ik heb het gevoel dat wíj met elkaar gaan leven.’ Zonder zijn liefde voor Anja en hun huwelijk te ontkennen – ze waren een fantastische match en zonder haar overlijden was daar nooit iets tussen gekomen – gaf hij aan in het nu te leven en altijd vérder te gaan. Anja zou achterblijven in de tijd, maar zou haar plekje in huis en in ieders hart behouden."

Vier jaar verder

"Wat een spannend kruispunt was het, waarop we ons bevonden. Op dat moment bedacht ik dat je misschien tóch soms het pad moet durven kiezen dat niet voor de hand ligt, ongeacht wat anderen daarvan denken. Wij zijn het aangegaan. En we vinden het zo gaaf dat het blijkt te werken, dat het dus kán: openstaan voor een ander, ondanks verdriet en gemis en de nooit eindigende liefde voor de overleden partner. ‘Dingen gebeuren’, zo zien wij het.

We zijn nu vier jaar verder en dolgelukkig met elkaar en ook met de plek die Anja inneemt in ons huwelijk. Vaak is het alsof we met z’n drietjes zijn en dat geeft ons een heel warm en tevreden gevoel.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock

Margriet 36 ligt in de winkel! Met daarin de uitslag van de grote Margriet-seksenquête (en smeuïge bekentenissen), een interview met Simone van der Vlugt en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden