Margriet logo
null Beeld

Mijn verhaal: ‘Na een jaar chemokuren wilde ik mijn droom niet langer uitstellen’

Op 48-jarige leeftijd werd bij Marion borstkanker geconstateerd. Na een jaar van chemokuren wilde ze haar grote wens niet langer uitstellen.

Zij en haar man Clemens gooiden het roer om.

Borstkanker met slechte prognose

“In 1998 werd bij mij op 48-jarige leeftijd borstkanker geconstateerd met een slechte prognose. Ik mocht meedoen met een experimentele behandeling en ik zeg vaak dat ik hieraan mijn leven te danken heb. Twintig jaar later ben ik er nog, in het volle besef dat dat niet vanzelfsprekend is."

De wereld zien

"Mijn man Clemens riep altijd: ‘Als ik met pensioen ga, kopen we een caravannetje en gaan we naar Andalusië.’ Na mijn jaar van chemokuren wilden we die wens niet langer uitstellen. We kochten een kleine caravan en zijn gegaan, voor vijf weken. Nooit eerder was ik zo lang weg. Vooraf had ik er buikpijn van en tijdens de reis werd ik gék van heimwee. Reizen moet je leren, heb ik ontdekt. Bij mijn man zit het in de genen, maar ík ben een huismus. Toch wilde ik de wereld zien, andere leefwijzen meemaken, dingen beléven, en dus heb ik doorgezet tot ik frank en vrij mijn thuis kon verlaten."

Way of life

"Na Andalusië volgde Italië en daarna waren we klaar voor het grotere avontuur: Amerika en Canada. Omdat mijn ouders hun huis verkochten en zij hun kinderen een deel van de opbrengst schonken, konden wij een aantal jaren steeds vijf weken een camper huren om het enorme continent te verkennen. Daarna hebben we een nog grotere stap gezet. We verkochten ons huis en huurden een appartementje, waardoor we geld en ruimte hadden om negen jaar lang vijf máánden per jaar door Amerika en Canada te reizen met onze eigen camper. Fantastisch was dat. Wat hebben we veel gezien. Vooral Alaska heeft veel indruk gemaakt. Zo lang weg zijn is geen vakantie meer, maar een way of life. Je hebt geen haast, staat op wanneer de zon verschijnt en gaat waar de dag je brengt."

Herstellen na kanker

"We weten dat we geluk hebben gehad. Omdat ik herstelde van kanker in de eerste plaats, maar zeker ook omdat Clemens met zijn werkgever goede afspraken kon maken over onbetaalde verlofdagen in de zomer en extra werkuren in de winter, waardoor we weer konden sparen. Wij hechten niet aan dure spullen, veel kleding en een grote auto, maar weet: reizen hóéft niet duur te zijn. Je kunt veel geld besparen door vroeg te boeken, door je online in te lezen middels reisverslagen van anderen en door genoegen te nemen met minder luxe. Niet uitstellen, maar doen!

Genoeg te ontdekken

"Onze camper is verkocht. Voor ons geen lange reizen meer, vijf weken is maximaal. Zo genieten we nu afwisselend van onze kinderen en kleinkinderen en van reizen door andere delen van de wereld én – als echte senioren op de elektrische fiets – door Nederland. Er valt nog genoeg te ontdekken."

Productie | Laura Kraeger

Beeld| iStock

Dit interview verscheen eerder in Margriet 2018-33. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

null Beeld

Ook leuk en interessant om te lezen

Twee keer per week de leukste nieuwtjes, mooiste verhalen en handigste tips & tricksin je mailbox – geselecteerd door de redactie van Margriet. Wil je dat ook? Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden