Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Na tientallen jaren heb ik éindelijk contact met mijn halfzusje’

mijn-verhaal-na-tientallen-jaren-heb-ik-eindelijk-contact-met-mijn-halfzusje.jpg

Deze week vertelt Milka (61) in Mijn Verhaal over haar halfzusje. Door een rommelige scheiding en grote afstand had Milka lange tijd geen contact met haar. Tot afgelopen februari..

“Ik heb altijd graag een zusje gewild en dat ik haar nu heb gevonden, zou ik wel van de daken willen schreeuwen.”

Twaalf

“Ik was twaalf toen ik hoorde van het bestaan van mijn halfzusje. We kregen een briefje in de brievenbus met een foto van haar. Ze was toen veertien maanden. Het idee van een zusje maakte mij erg gelukkig. Maar elkaar zien zou vrijwel onmogelijk worden. Haar moeder was namelijk de reden geweest van de scheiding van mijn ouders, wat gevoelig lag bij alle betrokkenen, én we woonden niet in de buurt. Mijn biologische vader heeft na de scheiding nog weinig van zich laten horen. Dat hij dit fotootje stuurde, was al heel wat. Ik heb het bewaard in mijn schoolagenda en later altijd gekoesterd.”

Vader

“Dat mijn vader destijds koos voor een andere vrouw, dat hij niets wilde met mij of mijn broer en dat ik dus een halfzusje had waren dingen die bleven spoken in mijn hoofd. In 1993 heb ik diverse pogingen gedaan om mijn vader te bereiken. Maar toen ik hem eindelijk aan de telefoon kreeg, deed hij alsof hij niet wist wie ik was. Dat deed pijn, maar ik gaf niet op. Via zijn zus, mijn tante dus, is het me toen toch gelukt om iets meer duidelijkheid te krijgen. Zij vertelde ook dat mijn biologische vader opnieuw was gescheiden en dat mijn halfzusje met haar moeder en stiefvader in Australië woonde. Zeker in 1993, zonder social media, was dat héél ver weg.”

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Contact via Facebook

“Járen gingen voorbij zonder verdere actie, tot afgelopen februari. Ik zat met mijn man op de camping en terwijl hij met de hond wandelde, heb ik mijn halfzusje via Facebook een berichtje gestuurd. Zomaar ineens. Heel impulsief. ‘Misschien ken je mijn naam?’ En: ‘We delen samen een persoon.’ Nooit gedacht dat ze zo snel zou reageren. Spannend ook wel, want ja: als het er is, wat wil je dan met het contact? En dat gevoel bleek wederzijds.”

Heel erg blij

“We hebben inmiddels met elkaar gemaild. Een beetje aftastend nog, maar uiteindelijk willen we allebei uitzoeken of er iets van een familieband is. Ik heb altijd graag een zusje gewild en dat ik haar nu heb gevonden, zou ik wel van de daken willen schreeuwen. Het liefst wil ik haar ontmoeten, zien praten en bewegen. Anderzijds ben ik realistisch en voorzichtig ook. Ik wil haar niet afschrikken met mijn enthousiasme. Bovendien wonen we simpelweg te ver van elkaar vandaan. Dat we dit nu hebben, dat ik die eerste stap heb genomen, daar ben ik na al die tijd al heel erg blij mee.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock

Margriet 38 ligt in de winkel!  Met daarin een dossier familiegeheimen, een interview met politica Sigrid Kaag, dagboek van een scheiding en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant