null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mijn verhaal: ‘Mijn zus heeft haar leven beëindigd’

Deze week vertelt Gedine in Mijn verhaal over de band met haar zus. Na het overlijden van hun vader ging het mentaal slechter met haar zus. De situatie werd voor Gendine's zus Antoinette helaas alleen maar uitzichtlozer. Antoinette heeft later zelf haar leven beëindigd.

'Ze was ziek, flink ziek. Géén aandachtstrekker. Ik had het gevoel dat maar weinig dat begrepen'

Mentaal niet sterk

Gedine: “Het was al vroeg duidelijk dat mijn zus Antoinette mentaal niet zo sterk was. Ze was heel zacht, waardoor ze geen nee kon zeggen en nooit voor zichzelf opkwam. Toen ik twaalf was en zij zeventien stierf onze lieve vader, waarna het met haar steeds slechter ging. En dat blééf het gaan, zelfs toen ze trouwde en een prachtige zoon kreeg. Ze werd opgenomen op de PAAZ-afdeling en verbleef voor langere tijd in GGZ-instellingen. Omdat de situatie steeds uitzichtlozer leek, besloot ze uiteindelijk te scheiden van haar man, puur omdat ze het geluk van hem en hun kind niet in de weg wilde staan.

Lees ook: Mijn verhaal: ‘En toen was het ineens 10 juni, zijn sterfdag’

'Ook mijn man was gek op haar'

Ik had altijd een goede band met mijn zus en ook mijn man was gek op haar. Niet zo gek dus dat ze vaak óns belde om van zich af te praten of om hulp te vragen. In april 1994 vond mijn man haar in haar kamer, hangend aan de gordijnrails, net op tijd om haar leven te kunnen redden. Een incident dat een grote impact had op hem en voor Antoinette het begin werd van een jarenlange strijd tussen leven en dood. Sindsdien heeft de zorg voor mijn zus ons gezinsleven beheerst. Hoe vaak we niet werden gebeld, omdat het weer mis was. Hoe vaak we niet alles aan de kant gooiden om te hulp te schieten.

Antoinette bleef de lieverd die ze altijd was geweest. Ze wilde niemand tot last zijn en stuurde kaartjes en gedichtjes om te zeggen hoe dankbaar ze ons was. Ze was ziek, flink ziek. Géén aandachtstrekker. Vaak had ik het gevoel dat maar weinig dat begrepen.

Leven beëindigd

In juli 2016 heeft mijn zus haar leven definitief beëindigd. Voor haar kwam de rust die ze zo nodig had. Voor ons kwam er ook rust, maar we hadden eerst een boel te verwerken. Ik vraag me nog vaak af of het allemaal niet anders had kunnen gaan. Als mijn zus in een vroeg stadium goede begeleiding had gehad en niet simpelweg was volgestopt met medicijnen. Ik denk dat als de diverse instellingen in de geestelijke gezondheidszorg beter samenwerken en er steviger wordt doorgepakt in de behandeling, er veel kosten én leed kunnen worden bespaard. Leed voor de zieke én naasten en in ons geval ook voor de politieagenten en ambulance-/zorgmedewerkers die haar steeds vonden.

Antoinette was iemand met een hart van goud voor haar zoon en de mensen om haar heen. Ik mis haar, niet in haar ziek-zijn, maar ik zal haar altijd missen om de zus die ze was.”

Denk jij aan zelfmoord of ken je iemand die kampt met suïcidale gedachten? Neem dan (anoniem) contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Zij zijn 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 0800 0113 of op 113.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden