Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Mijn vader was een tiran die ons sloeg en hersenspoelde’

old-woman-headache-while-using-smartphone-healthcare-concept.jpg

Deze week vertelt Anne-Marie (72) in Mijn verhaal over haar heftige jeugd. Haar vader is door een traumatische periode in een jappenkamp gegaan, daardoor was hij thuis een tiran.

“Jaarlijks herdenken we op 15 augustus de Japanse capitulatie en de bevrijding van Nederlands-Indië in 1945. Helaas voor ons duurde nadien de oorlog voort, omdat mijn getraumatiseerde vader jarenlang een ‘jap’ was voor zijn eigen gezin. In gevangenschap had hij de verschrikkelijkste ontberingen geleden; hij werkte mee aan de Birma-spoorlijn.”

“Omdat mijn vader een lang postuur had en de jappen een hekel hadden aan lange mensen, werd hij vaak op gruwelijke wijze gemarteld. Hij overleefde. En na de oorlog trouwde hij met mijn moeder, met wie hij een zoon en een dochter kreeg. De ellende voor ons begon meteen.”

‘Mijn vader was een ware tiran’

“Mijn vader was een ware tiran, een sadist die zijn handen niet thuis kon houden, die mijn broer en mij opsloot op onze kamer en ons dan flink sloeg en hersenspoelde. Omdat mijn vader niet werkte, had hij de hele dag de tijd om te bedenken wat hij ons na schooltijd kon aandoen. Erger dan de lichamelijke mishandelingen vond ik de extreme angst waarmee ik dag in dag uit leefde, het gevoel gevangen te zitten in een situatie waarin je geen enkel verweer had.”

“En ook dat mijn moeder zwaar werd mishandeld. Als mijn ouders ruzie hadden, begon dat meestal na het avondeten en duurde het tot een uur of vijf ’s morgens. Ik zat boven aan de trap om de situatie in de gaten te houden, bang dat mijn moeder zou worden vermoord. Ze was een heel lieve en zorgzame vrouw die het altijd voor ons opnam, maar niet opgewassen was tegen haar gewelddadige echtgenoot. Mijn moeder heeft altijd hard gewerkt in de horeca, terwijl mijn vader zijn geld uitgaf in de kroeg.

Lees ook:
Nog nooit verteld: ‘Ik werd mishandeld door mijn man’

De oorlogsgevolgen generaties later

“Familie, buren en politie hebben geweten hoe de situatie bij ons thuis was, maar niemand deed ooit iets. Ik durfde ook zelf niet mijn mond open te trekken, want stel dat mijn vader erachter zou komen. Zelfs onderling praatten mijn moeder, mijn broertje en ik niet over wat ons overkwam. Ik heb weleens briefjes geschreven naar mijn moeder, die ze na het lezen in de kolenkachel gooide, maar toen mijn vader dat ontdekte werd ik ongenadig hard gestraft.”

“Ik vertel mijn verhaal om aan te geven wat een oorlog teweeg kan brengen, ook nog generaties na een bevrijding. En omdat ik weet dat wij niet de enigen zijn die hebben geleden onder de gevolgen van deze oorlog. Goed om ook hier op 15 augustus bij stil te staan.”

Beeld | Getty Images

Ook interessant