null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Mijn verhaal: ‘Mijn dochter verwijt mij dingen waar ik me oprecht niet in kan vinden’

Deze week in Mijn Verhaal: Brigitte (63) heeft altijd gedacht dat ze een goede relatie had met haar oudste dochter, Kirsten. Maar de laatste tijd verwijt haar dochter haar dingen waar zij zich helemaal niet in kan vinden. Vooral met de gedragingen van haar moeder, blijkt Kirsten moeite te hebben.

“Mijn man en ik hebben twee dochters en een zoon met heel veel liefde grootgebracht. Omdat hij uit een kleine familie komt en ik uit een gebroken gezin was ons doel altijd om een hechte band te creëren tussen onszelf en de kinderen, zodat we als familie konden groeien. Toch lijkt het er nu op dat er een kink in de kabel zit. Dat is sinds onze oudste dochter Kirsten heeft aangegeven dat ze erg veel moeite heeft met vooral gedragingen van míj in haar jeugd."

Irritaties jegens haar moeder

"Ik heb altijd gestimuleerd dat de kinderen zich vrij kunnen uitspreken als hen iets dwarszit. Ik ben dus ook heel blij dat Kirsten naar mij toe is gekomen om te vertellen waarom ze irritaties voelt jegens mij. Ze is op haar 38ste erg zoekende naar het waarom in haar leven. Haar baan is niet wat ze ervan verwachtte, moeder zijn valt haar soms zwaar en vriendschappen veranderen. Het is logisch, denk ik, dat ze ook zoekt in haar jeugd naar antwoorden op vragen als: wie ben ik, waar kom ik vandaan, wat heb ik meegekregen en waarom maak ik de keuzes die ik maak?"

Lees ook:

Mijn verhaal: ‘Ik was in shock dat hij vond dat we een broer-zusrelatie hadden’

'Dochter verwijt mij dingen'

"Ik wil haar graag helpen en sta daarbij open voor kritiek. Het ontzettend lastige is alleen dat ze zo boos is. Ik weet niet waarom en dat weet ze zelf eigenlijk ook niet zo goed, maar het zit wel haar geluksgevoel in de weg en ook haar vermogen om ruimdenkend te zijn. Ze verwijt mij dingen waar ik me oprecht niet in kan vinden. Dat ik duidelijk een lievelingetje had, bijvoorbeeld, en dat zij dat nooit was. Dat ik strenger was voor haar, omdat ze de oudste was. Dat ik vaak wat had aan te merken op haar vrienden. Enzovoorts."

"Gelukkig heeft ze ook gepraat met haar broer en zus en met haar vader, en zij bevestigen mijn herinneringen. Maar dat verandert niets aan Kirstens gevoel. En het idee dat ze hierin eenzaamheid ervaart vind ik ontzettend verdrietig."

Excuses aanbieden

"Wat zij wil is dat ik mijn excuses aanbied. Maar ik denk niet dat het haar helpt als ik meega in ideeën die ze op dit moment heeft omdat ze niet lekker in haar vel zit. Tegelijkertijd wil ik haar niet wegduwen. Ik heb gezegd hoeveel ik van haar houd en altijd heb gehouden sinds de dag dat ze werd geboren. En dat het nooit mijn bedoeling is geweest om haar pijn te doen. Dat haar verwijten mij persoonlijk natuurlijk ook ontzettend raken houd ik voor me. Ik hoop zo dat we hier samen sterk uit komen.”

Jouw verhaal delen?

Ook (anoniem) jouw verhaal delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar redactie@margriet.nl o.v.v. ‘Mijn Verhaal’.

null Beeld

Nu op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Productie | Laura Kraeger

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden