Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Een maagverkleining leek de enige oplossing, maar mijn omgeving begreep het niet’

mijn-verhaal-een-maagverkleining-leek-de-enige-oplossing-maar-mijn-omgeving-begeep-het-niet.jpg

Met dat een maagverkleining een makkelijke optie is om wat gewicht kwijt te raken, is Marie Josée (50) het totaal niet eens. In Mijn Verhaal vertelt ze deze week hoe belangrijk de operatie voor haar geweest is, maar ook hoe graag ze daarbij steun van haar omgeving had gehad.

“Ik was 46 en met mijn 140 kilo letterlijk dik tevreden met hoe ik eruitzag. Ik hield van mijn ronde vormen en vond het eigenlijk wel leuk dat ik daarmee afweek van de standaardnorm. Het enige nadeel was dat ik steeds meer gezondheidsproblemen kreeg.”

‘Niemand die aan mijn gezondheid dacht’

“Gezondheidsrisico’s waren al vaker reden geweest om op dieet te gaan, maar nooit viel ik er significant van af. Ik had geen eetbuien, at gezond, sportte veel en toch bleef de weegschaal op 140 staan. Uitgebreid overleg met de huisarts bracht me nu op een maagverkleining. Het leek nog de enige oplossing, maar mijn omgeving begreep mijn keuze niet. ‘Jij?!’ kreeg ik te horen. ‘Maar je bent zo’n mooie vrouw.’ En: ‘Maar je was toch helemaal oké met wie je bent?’ Niemand, maar dan ook echt niemand die aan mijn gezondheid dacht.”

Lees ook:
Esther onderging een maagverkleining: ‘Veel mensen denken dat ze vanzelf gelukkig worden als ze eenmaal slank zijn’

Dagelijks morfine

“In de eerste drie jaar na de operatie viel ik, ondanks ongemak en complicaties, in totaal bijna 55 kilo af. Daarna kwam er een bacterie in mijn bloed, waardoor er functionele problemen ontstonden met mijn maagverkleining en ik chronisch ziek werd. Bij alles wat ik eet, heb ik pijn en ik gebruik dagelijks morfine om die onder controle te houden. Ik tennis niet meer. Reizen, met vrienden op een terras zitten of uit eten gaan is niet meer vanzelfsprekend en áls ik die dingen doe, betaal ik daarna de prijs in pijn.

Gek misschien, maar toch denk ik daardoor nooit: had ik mijn maagverkleining maar niet laten doen. Die ingreep was nodig, omdat ik 140 kilo woog. En met morbide obesitas, wat een nare term trouwens, liep ik zeer verhoogde risico’s op gezondheidsklachten.”

Begrip en steun vanuit de omgeving

“Ik vertel mijn verhaal omdat ik denk dat mensen die een maagverkleining ondergaan erg veel baat hebben bij wat meer begrip en steun vanuit hun omgeving. Het gaat meestal niet om mooi en slank willen zijn. Degene met obesitas ervaart – waarschijnlijk al veel langere tijd – heel andere zorgen.

En niet alleen door de gezondheidsgevaren, maar ook door eenzaamheid en heersende vooroordelen als: ‘Elk pondje gaat door het mondje.’ En: ‘Eigen schuld, dikke bult.’ Terwijl bijvoorbeeld míjn dik-zijn werd veroorzaakt door ernstige schildklierproblemen en een auto-immuunziekte, weet ik sinds een enkele jaren, en niet omdat ik een ongezonde leefstijl had. Ik hoop dat ik met mijn verhaal kan bijdragen aan wat meer begrip.”

M47 Cover HR JPG

Margriet 47 ligt in de winkels! Met daarin een interview met actrice Nazmiye Oral, een fijne DIY voor zachte sfeermakers in huis, tips voor een snoepreisje naar de Champagne-Ardennen, bakken met chocolade, alles over ons immuunsysteem en veel meer! Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant