null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Mijn verhaal: ‘Luid riep hij: ‘Je kunt toch wel zwemmen, hè?”

Deze week in Mijn Verhaal vertelt Anne Marie over haar jeugdkamp van vroeger, waar ze haar man ontmoet heeft.

Jeugdkamp

“Het is zomer 1962. Er is weer een jeugdkamp in de molen bij Giethoorn, waar ik samen met mijn correspondentievriendin Ria naartoe ben gekomen. Ik vanuit Groningen en zij vanuit Vlissingen, om elkaar beter te leren kennen. Ene Cor, die wij nog niet kennen, is er ook. Samen met een vriend is hij vanuit Amsterdam komen fietsen.

Als we gaan wandelen met de groep lopen de jongens en meisjes apart van elkaar. Van de kampbegeleiding, die wel wat streng is, moeten we zachtjes praten. Zó zachtjes, dat ik er balorig van word en ineens hard begin te fluiten. Het wekt Cors interesse. Zo onopvallend mogelijk komt hij naast me lopen en vraagt waarom ik zo’n herrie maak. ‘Omdat ik het nogal saai vind,’ zeg ik. Waarna hij vraagt of ik zin heb om met hem te varen op vrijdagmiddag, omdat hij dan een kano kan huren. En natuurlijk zeg ik ja…

Varen

De kano blijkt een wiebelig geval, dus stap ik voorzichtig in. Anders dan Cor, die stoer een grote sprong waagt. De boot slaat direct om en daar liggen we dan, allebei tot ons kin in het water. Dé kans voor Cor om mij te komen redden als een romantische held, maar nee hoor. In plaats daarvan roept hij luid: ‘Je kunt toch wel zwemmen, hè?’ We zwemmen allebei naar de kant, waar Cor de kano leegt.

En daarna varen we toch nog een uurtje, want ja, er is al voor betaald. In de kano praten we honderduit en Cor vertelt dat hij een week later met vrienden naar Spanje gaat, via Parijs en Lourdes. Heel toevallig heb ik net een boek over Lourdes gelezen, Het lied van Bernadette. Cor vraagt of ik het leuk vind als hij me daarvandaan een kaart zou sturen. Ik geef hem mijn adres en stuur hem, na ontvangst van de kaart, een bedankje terug, en zo ontstaat een correspondentie.

Herrinneringen

Een paar maanden later kwam Cor op bezoek bij mij in Groningen en twee jaar later zijn we getrouwd. We zijn nu ouders van vier kinderen, mét partners, en grootouders van acht kleinkinderen. Toen we vijftig jaar getrouwd waren zijn we, je raadt het misschien al, met een boot langs de molen in Giethoorn gevaren; niet met z’n tweeën, maar met z’n achttienen dit keer. Er werden veel vragen gesteld over toen en ook met z’n allen hebben we leuke herinneringen opgehaald. Dankbaar zijn we en dat gevoel is alleen maar sterker in deze coronatijd. Waar een jeugdkamp al niet toe kan leiden.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 04 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: genieten van de winter met warme wintermode, de beste plekken om vogels te spotten, reset je gezondheid, nieuwe man: nieuwe seks en nog véél meer.Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Marin NoomenGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden