'Kerst én mijn verjaardag alleen vieren voelde als een opluchting' Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mijn verhaal: ‘Kerst én mijn verjaardag op 25 december alleen vieren voelde als een opluchting’

Andrea is jarig op 25 december, maar ze viert haar verjaardag ook dit jaar alleen. In Mijn verhaal vertelt ze hoe erg ze kerst in 2020 heeft gemist. Dit jaar wil ze – als corona dat toelaat – kerst niet meer alleen vieren, maar samenkomen in de kerk. Daar is iedereen welkom om aan te schuiven tijdens het kerstdiner.

Haar verjaardag viert ze later wel, maar kerst is voor haar erg belangrijk.

Verjaardag op eerste kerstdag

“Vorig jaar schreef ik een mail naar Margriet over mijn verjaardag op 25 december. Daarin vertelde ik: ‘Het is bij mij altijd een komen en gaan van mensen op eerste kerstdag. Vriendinnen komen langs vanuit de kerk, kinderen rennen door het huis, familieleden waaien aan tussen de bedrijven door. En ik vind dat heerlijk. Ik heb alleen één voorwaarde: niet komen als je er stress van krijgt.’ Ik schreef toen ook dat het door corona anders zou lopen dat jaar: hoe kies je van al je vrienden en familie maar drie mensen uit die mogen komen?”

Verjaardag alleen vieren

“Na veel wikken en wegen had ik besloten mijn verjaardag alleen te vieren en dat voelde als een opluchting. ‘Ik ga een lange wandeling maken,’ schreef ik, ‘ik ga mijn eigen lievelingsgerecht maken en een heerlijke kerstfilm kijken. Door te skypen met vriendinnen en mee te zingen met de online kerkmis voel ik mij verbonden met anderen. Ik ben alleen, maar niet eenzaam en verheug me er nu al op! Ik ga deze dagen vieren door me het verhaal te herinneren van een geboorte in een stal, door me te realiseren dat ik een jaar ouder ben en door terug te kijken op wat ik het afgelopen jaar heb meegemaakt.’”

Lees ook:
Mijn verhaal: ‘Het liefst sla ik de hele decembermaand over’

Teruggekomen op dat enthousiasme

“Ik zat er positief in, maar een jaar verder en deze kerstbeleving rijker, moet ik toch terugkomen op dat enthousiasme. Ik heb kerst namelijk enorm gemist in 2020.Ik kon mijn verjaardag zonder moeite in mijn eentje vieren, maar op kerstavond alléén voor de televisie meezingen met Heilige nacht en Vrede op aarde, dat was een té stille kerst voor mij. Wat miste ik de bomvolle kerk, het meezingen uit volle borst en de saamhorigheid bij het aansteken van zo veel kaarsen…”

Een bijzondere kerstviering

“Ik heb besloten ook dit jaar mijn verjaardag niet te vieren, dat feestje komt later wel, maar met kerstmis wil ik graag samen zijn: samen zingen, samen eten, samen delen. Daarom ga ik naar de Dominicuskerk in Amsterdam, waar het daklozenkoor zingt, gezinnen kerststukjes maken, kinderen rondrennen en de snelschaker tien mensen tegelijk verslaat met schaken. Daarna volgt er een diner waarbij iedereen welkom is: de dakloze, de eenzame bejaarde dame, het gezin dat graag samen viert, de jongere die eens iets anders wil, de dominee, de advocaat, de boer en… ikzelf, omdat kerst voor mij heel duidelijk bovenal het feest is van verbinden. Hopelijk laat corona het toe.”

Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden