null Beeld

Mijn verhaal: ‘Ik zag dat Luuk elke week geld pinde en wist: dit heeft met seks te maken’

Susanne en haar man Luuk hadden het fijn samen in bed, maar er waren ook woorden over seks. Zijn behoefte op dat gebied was namelijk aanzienlijk, wat hem vaak pusherig maakte. En opeens leek zijn zin weggeëbd..

"Ik zei het als ik geen zin had, maar soms liet ik hem ook zijn gang gaan zodat de druk van de ketel was en hij weer vrolijk door het huis liep. En ineens, vier jaar geleden, leek zijn zin weggeëbd. Het heeft drieënhalf jaar geduurd voordat bij mij het kwartje viel. Ik dacht dat ik mijn man, een zorgzame Joris Goedbloed, door en door kende en kon me niet voorstellen dat hij mij ontrouw was. Bovendien leek het me vrij normaal dat een relatie na 36 jaar huwelijk wat minder spannend werd."

Contactadvertenties

"Het was een rekening waarop ik al die tijd niet meer had gekeken – tot die ene keer in oktober vorig jaar – die de waarheid onthulde. Ik schrok toen ik zag hoe systematisch Luuk geld had gepind, elke week honderdtwintig euro, en wist meteen dat dit met seks te maken had. Vanaf het moment dat hij mij niet meer aanraakte, bezocht mijn man eens per week een prostituee. Een vrouw die illegaal vanuit huis werkt naar aanleiding van contactadvertenties. Ik heb me door politie laten vertellen dat dit veel gebeurt sinds de prostitutiewet is aangepast. Luuk trof in zijn domme naïviteit een sterke, berekenende vrouw die slim inspeelde op zijn behoefte – zijn versláving, denk ik achteraf – aan seks en op zijn zachtaardige karakter. Ze palmde hem volledig in met zielige verhalen over zichzelf en haar gehandicapte dochter en over haar gebrek aan geld. Mijn man werd haar speelbal en sugar daddy, en die wilde zij niet zomaar opgeven toen ik eenmaal wist wat er aan de hand was…"

In therapie

"Dat ik oud wil worden met Luuk staat voor mij buiten kijf. Hij heeft een fout gemaakt en hiervan nooit de gevolgen overzien. De vrouw met wie hij zich heeft ingelaten, maakt ons nu al maanden het leven zuur. Eerst met sms’jes, daarna via social media en ook via ons werk. Allemaal omdat Luuk mij vier jaar geleden niet genoeg heeft vertrouwd om zijn seksbehoefte als serieus probleem te bepreken; dát verwijt ik hem. We zitten er nu allebei behoorlijk doorheen en zijn afzonderlijk in therapie om ons leven weer in goede banen te leiden. Wat ik kan meegeven aan anderen: denk nooit dat je iemand voor honderd procent kent, want dat bestaat niet. En leun niet te veel achterover, want al ben je nog zo lang en gelukkig samen, élke relatie vraagt zorg en aandacht.”

Productie | Laura Kraeger

Beeld| iStock

Dit interview verscheen eerder in Margriet 2018-37. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

null Beeld

Lees ook:

Twee keer per week de leukste nieuwtjes, mooiste verhalen en handigste tips & tricks in je mailbox – geselecteerd door de redactie van Margriet. Wil je dat ook? Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden