Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Mijn verhaal: ‘Ik verloor mijn zoon door een tekenbeet’

Corry verloor haar zoon Jaap (43) aan de gevolgen van TBE, een ziekte die hij opliep door een tekenbeet. Conny wil daarom iedereen waarschuwen. “Dit virus komt ook voor in Nederland en in tegenstelling tot de ziekte van Lyme, kun je je voor TBE laten inenten.”

"Jaap werkte en woonde sinds zestien jaar in Zweden. Hij was daar voor de liefde heen verhuisd. Binnen een jaar had hij de taal geleerd en al snel vond hij werk bij een opticien. Intussen woonde hij met zijn vrouw en twee dochters in Stockholm. Tijdens het voorjaar in 2017 was Jaap bij hun zomerhuisje struiken aan het rooien, omdat hij een fietsschuur wilde plaatsen. Vermoedelijk is hij daar door de bewuste teek gebeten. Hij had wel vaker tekenbeten gehad, van teken die hij gelijk verwijderde. In mei zijn we nog bij hem langs geweest en het viel me op dat hij toen al anders was dan normaal. We wisten niet waardoor het kwam, maar we dachten dat het mogelijk te maken had met zijn reuma."

Hoofdpijn

"Eind juni kreeg hij uit het niets ineens vreselijke hoofdpijn. Toen hij ’s ochtend wakker werd, zag hij niets meer. Gedurende de ochtend kwam zijn zicht weer terug, maar toen hij naar zijn werk reed, viel zijn gezichtsvermogen plots weer uit. Zijn vrouw heeft de auto aan de kant gezet en direct 112 gebeld.

Jaap werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Hij belde ons zelf om te vertellen dat hij een hersenvliesontsteking had opgelopen. Maar zijn toestand ging snel achteruit. Drie dagen later belde mijn schoondochter ons in paniek op. Ze vertelde dat het niet goed met Jaap ging. Hij lag in coma en ze vroeg ons meteen naar Zweden te komen. We zijn direct in volle vaart naar Stockholm gereden. Onze schoondochter stond ons om één uur ’s nachts bij de ingang van het ziekenhuis op te wachten. In eerste instantie waren we opgelucht. Jaap lag aan allerlei apparaten, we konden niet met hem praten, maar hij leefde nog. Na drie dagen raakte hij in volledige coma. Hij is nooit meer aanspreekbaar geweest."

Machteloos

"Een half jaar lang hebben wij tussen hoop en vrees geleefd. De artsen dachten in eerste instantie aan de een hersenvliesontsteking, maar later bleek hij een hersen(stam)ontsteking te hebben. Jaap was altijd een grote sterke man, en we zagen hem veranderen in een klein hoopje mens. Het was verschrikkelijk om te zien. Je voelt je zo machteloos.

Rond kerst 2017 kreeg hij allerlei infecties. Die heeft hij opgelopen door het zuurstofapparaat waaraan hij lag. Zijn lichaam ging hard achteruit. Zijn hersenen krompen, zijn nieren werkten niet meer... Het medische team vroeg ons wat er verder moest gebeuren. De kans dat hij hier nog uit zou komen was uitgesloten. In overleg met zijn vrouw, de artsen en ons is toen besloten zijn leven te beëindigen. Jaap is uiteindelijk op 29 december 2017 overleden.

De hersen(stam)ontsteking bleek te zijn veroorzaakt door de tekenbeet die Jaap had opgelopen. De teek was besmet met TBE, teken-encefalitis. In Zweden kent het TBE-virus een sterk stijgende lijn. Waren er in 2015 nog om 200-300 mensen besmet, in 2017 ging het al om 400-600 besmettingen. Ik zeg bewust ‘bekend’, want twee derde van de besmette mensen merkt niets van de ziekte."

Vaccinatie

"Ook in Nederland rukt het virus de laatste jaren op. Op de Sallandse en Utrechtse Heuvelrug zijn in 2016 voor het eerst met TBE besmette teken aangetroffen. Volgens de RIVD overlijdt één à twee procent van de geïnfecteerden aan de gevolgen van TBE. Het gekke is dat er een vaccin bestaat waarmee je je preventief kunt laten inenten. In Zweden en andere landen wordt al op grote schaal preventief ingeënt. In Nederland is dat ook mogelijk, al heeft de ziekte hier nog weinig bekendheid. Mijn boodschap daarom aan (reizende) Nederlanders: wees gewaarschuwd, laat je inenten of neem andere voorzorgsmaatregelen zoals insecten werende Deet of beschermende kleding."

Week van de Teek

Van 15 tot en met 21 april is het De Week van de Teek. Deze week is bedoeld om mensen alert te maken over de gevolgen van een tekenbeet. Tekenbeten komen ook in Nederland veel voor. Met een tekenpen is een beet zo verholpen. Maar soms kan de beet leiden tot andere aandoeningen zoals de zieke van Lyme of TBE. Wil je weten waar je het meeste risico loopt of wat je moet doen als je een tekenbeet hebt? Kijk dan op weekvandeteek.nl.

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden