null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mijn verhaal: ‘Ik nam de afslag en koos voor het onbekende’

Deze week vertelt Wilma in Mijn verhaal over haar drastische besluit. Ze heeft haar huurhuis opgezegd, haar spullen verkocht en haar droom over schrijfster te worden, waargemaakt. Niet iedereen kan haar keuze waarderen.

"Mijn keuze roept bij anderen van alles op, heb ik gemerkt. Meestal bewondering, maar ook verbijstering."

Kiezen voor het onbekende

"Inmiddels ben ik dik zestig jaar en toch heb ik het gevoel dat ik aan het begin sta. Nog maar kort geleden, een jaar en drie maanden om precies te zijn, ben ik namelijk ‘opnieuw’ begonnen. Ik heb mijn huurhuis opgezegd, mijn spullen verkocht en weggegeven en ik ben eindelijk geworden wat ik altijd al wilde zijn: schrijver. De helft van de tijd woon ik in Zuid-Afrika, de andere helft waar het lot me brengt."

Overleefstand

"Elf jaar geleden overleed totaal onverwachts mijn ex en de vader van mijn kind, die nog altijd mijn beste vriend én zakenpartner was. Direct ging ik over op de overleefstand en zo wist ik, zonder al te veel stil te staan bij mijn eigen wensen, de boel draaiende te houden en te zorgen voor mijn zoon Emiel en mijn twee honden."

Lees ook: Mijn verhaal: ‘En toen was het ineens 10 juni, zijn sterfdag’

Kruispunt

"Toen mijn laatste hond Saar overleed en ik in huis alleen achterbleef, want Emiel woonde inmiddels al op zichzelf, voelde het alsof ik op een kruispunt stond: ik kon rechtdoor gaan op mijn vertrouwde weg of ik kon stoutmoedig een afslag nemen en kiezen voor het onbekende."

"Ik had op dat moment al enige tijd verkering met een Afrikaner die in Zuid-Afrika woont. Wilden wij bij elkaar zijn, dan moesten er sowieso dingen veranderen. Ik had daar zin in. Ik wilde voor de liefde gaan. Nu alleen nog de knoop doorhakken en die afslag nemen. En dat heb ik gedaan, waardoor mijn leven nu dus is zoals ik in het begin van dit verhaal beschrijf."

Eerste boek

"Mijn keuze roept bij anderen van alles op, heb ik gemerkt. Meestal bewondering, omdat ik mijn hart heb gevolgd. Maar ook verbijstering: zo’n oud wijf in de overgang heeft vast last van een midlifecrisis…"

"Het maakte een mooi thema voor mijn eerste boek. Ik reken daarin graag af met het idee dat je als ‘oude bok of geit’ je tijd wel hebt gehad en dat je met opvliegers en rondrazende hormonen niet serieus genomen hoeft te worden. Ik deel tips en trucs: hoe neem je positieve stappen vooruit en hoe deal je onderweg met tegenslagen, bijvoorbeeld."

Plezier

"Ik vertel dat je niet per se een zak geld nodig hebt om iets nieuws te gaan doen en natuurlijk ook hoe het is om in een compleet andere cultuur te leven. Wie weet, wordt mijn boek een succes."

"En zo niet, jammer maar helaas; ik schrijf het omdat ik daar plezier in heb. Want dat is ook zoiets van mijn nieuwe start: ik doe vooral nog dingen die ik leuk vind, ongeacht de mening van anderen."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden