null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mijn verhaal: ‘Ik kon de baby beter niet zien, zodat ik mij niet zou hechten’

Deze week in Mijn Verhaal vertelt Lucie over haar bevalling van een levenloos kindje. Ze mocht niet naar hem kijken zodat ze zich niet zou hechten. Ook kreeg het kindje geen naam.

“Alles stond klaar. Het bedje was opgemaakt met mooie, geborduurde lakentjes. In de kast lagen de stapeltjes gewassen en gestreken kleertjes. We wachtten vol spanning op zijn komst."

Weinig hoop

Op 10 mei 1961 was het zover. Onze huisarts kwam en toen ik vertelde dat ik de laatste paar dagen geen beweging meer had gevoeld, reageerde hij toch wel wat ongerust. Het enige wat ik nog bewust weet van de bevalling is dat hij steeds weer luisterde met zo’n houten toeter op mijn buik en dat gaandeweg duidelijk werd dat er weinig hoop meer was.

’s Middags om 15.35 uur werd een gaaf maar levenloos jongetje geboren. Ik probeerde naar hem te kijken, maar werd met zachte hand weer in de kussens gedrukt. In die tijd werd gedacht dat ik de baby beter niet kon zien of vasthouden, zodat ik mij niet zou hechten. Hij kreeg dus ook geen naam. Net alsof ik dit kindje niet negen maanden had gedragen. Onvoorstelbaar, denk ik nu, dat we het zo lieten gebeuren.

Door het grote verdriet en de woorden ‘het is beter zo’ hadden we verder geen weerwoord. Er kwam een klein kistje en daar is hij in gelegd. Ik mocht mijn bed niet uit, maar stond toch wel boven voor het slaapkamer raam te kijken hoe de grote zwarte auto met kistje de straat uitreed. Een onbeschrijfelijk verdriet! Voor mijn man moet het ook zwaar zijn geweest; hij is mee geweest om het jongetje te begraven.

Luc Paul

We kregen daarna nog drie gezonde kinderen en het leven ging door. Af en toe werd erover gesproken, nooit is het uit onze gedachten geweest. Toen de kinderen eenmaal de deur uit waren, hadden mijn man en ik de behoefte om toch eens op het kerkhof te kijken of we het grafje nog konden vinden.

Een enorm geluk was het dat daar toevallig iemand rondliep van het onderhoud. We vertelden hem ons verhaal, waarna hij aan de hand van een oud aantekenboekje precies kon vertellen bij welk nummer op het veldje ons kindje was begraven. Wat waren we blij! We hebben er uiteindelijk een steentje laten zetten. En toen de mogelijkheid er was om ons kindje te laten registreren, hebben we dat gedaan. Met zijn naam Luc Paul staat hij nu in het familieboekje.

Deel van het gezin

Op 10 mei 2019 zijn we samen met onze kinderen naar het kerkhof gegaan. Bij een kopje koffie bespraken we nog eens hoe het destijds allemaal is gegaan, deze bijna niet te begrijpen gebeurtenis die altijd in ons leven aanwezig is geweest. Daarna liepen we naar het grafje om er bloemetjes neer te leggen. Wat was het waardevol om dit liefdevolle moment samen met onze kinderen te delen. Luc Paul hoort nu bij ons gezin en mag er eindelijk zijn.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 02 ligt nu in de winkel! In dit nummer een interview met Loretta Schrijver, lekker fit het nieuwe jaar in (met weekplan), winterpastels en wol en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Marin NoomenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden