null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Mijn verhaal: ‘Ik kan weer normaal functioneren en herwin het vertrouwen in mijzelf’

Deze week vertelt Thea (58) in Mijn verhaal over de cyste in haar hoofd. Deze cyste zat vol met vocht en drukte op haar hersenen, hierdoor vielen bepaalde functies uit en kon ze onder andere niet goed meer autorijden. Inmiddels kan ze weer normaal functioneren en herwint ze het vertrouwen in haarzelf.

"Intussen ging het slechter met me: ik fietste soms zomaar de heg in, ik lag veel op de bank..."

Lichamelijke crisis

“Een uitzonderlijk jaar was het, 2020. Door de coronacrisis waar we allemaal mee te maken hadden en voor mij persoonlijk ook nog door een lichamelijke crisis die mijn leven op z’n kop zette. Ik was al sinds het begin van dat jaar moe geweest. Bovendien liep ik niet lekker en ook fietsen ging niet geweldig. Toen ik merkte dat er zelfs iets veranderde in mijn handschrift – het werd zó slordig, dat ik beter maar geen kaarten meer kon schrijven, wat ik normaal gesproken veel doe – besloot ik om naar de huisarts te gaan."

"De huisarts dacht dat ik een burn-out had. Een burn-out kent 51 verschijnselen en daarvan had ik er sowieso vele, dus ja, zou kunnen. Er werd bloed geprikt, er werd een hartfilmpje gemaakt en ik ging naar een coach voor meer zelfinzicht en herstel van mijn klachten. Later ben ik nog naar een psycholoog, een osteopaat, een fysiotherapeut en een voedingskundige geweest, maar eigenlijk hielp dat allemaal niets. En de uitslagen van diverse tests die werden uitgevoerd waren steeds prima. Geregeld kreeg ik het verwijt dat ik de hulpverleners geen kans gaf en wegliep voor de problemen. Wat voelde ik me vaak onbegrepen."

Lees ook:

Mijn verhaal: ‘Corona gaf mij de rust om te herstellen van mijn depressie en borstkanker’

Een andere huisarts

"Intussen ging het slechter met me: ik fietste soms zomaar de heg in, ik lag veel op de bank... Op een dag zagen mijn broers me autorijden en parkeren, waarop zij stelden dat het onverantwoord was als ik nog achter het stuur zou stappen. Ik zocht daarna een andere huisarts, op loopafstand, en dat is mijn geluk geweest."

"Deze arts zag en hoorde mijn manier van praten en stuurde me direct door naar de neuroloog. De neuroloog drong vervolgens aan op een snelle MRI-scan en daaruit bleek dat ik in mijn hoofd een grote cyste met veel vocht had, die drukte op mijn kleine hersenen. Logisch dus dat bepaalde functies begonnen uit te vallen! Een halfjaar geleden ben ik geopereerd en direct daarna voelde ik al verschil. Zo fijn. Ik kan weer normaal functioneren en herwin langzaam het vertrouwen in mijzelf."

'Mijn eerste huisarts heeft zijn excuses aangeboden'

"Heel dankbaar ben ik dat we er toch nog op tijd bij waren, zeker omdat ik inmiddels bij een kennis heb gezien dat dit ook heel verdrietig kan aflopen. Wie weet, doet mijn verhaal bij mensen die dit meemaken een belletje rinkelen. Laat het maar snel onderzoeken, wil ik dan zeggen. En o ja, mijn eerste huisarts heeft zijn excuses aangeboden.”

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden