null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mijn verhaal: ‘Ik kan helaas geen kinderen krijgen’

Deze week verteld Mariska in Mijn verhaal over dat ze geen kinderen kan krijgen. Het is weer bijna Moederdag, en dat is voor haar een erg confronterende en verdrietige dag.

"Wat had ik óók graag met hart en ziel moeder geweest. In mijn hart ben ik dat ook"

Geen kinderen krijgen

“Als het maar niet lukt om zwanger te worden, als zwangerschappen keer op keer eindigen in een miskraam, als het duidelijk is dat je nooit moeder en grootmoeder zult worden, als je ongewenst kinderloos bent… is Moederdag een ontzettend confronterende en verdrietige dag. Helaas weet ik hier vanuit mijn persoonlijke ervaringen alles van."

Moederdag

"Wekenlang liggen de schappen in de winkels vol met moederdagcadeautjes en magazines staan bol van verhalen over moeders en oma’s. Op radio en tv gaat geen reclameblok voorbij zonder verwijzingen naar deze ‘verwendag’. En op de dag zelf stroomt social media over van vrolijke moederdagfoto’s: tekeningen, ontbijtjes, leuke uitstapjes enzovoorts. Als ongewenst kinderloze vrouw ervaar ik dit elk jaar weer als een messteek tussen mijn ribben. Wat had ik óók graag met hart en ziel moeder geweest. In mijn hart ben ik dat ook. In mijn hart leeft mijn nooit geboren kindje, in mijn hart heeft zij een naam, in mijn hart houd ik haar in mijn armen en wieg ik haar in slaap, in mijn hart sta ik op het schoolplein en aan de rand van de manege-bak. In mijn hart… Altijd alleen maar in mijn hart."

'Lotgenoten'

"Ik weet dat ik hier niet alleen mee worstel. Ik weet dat heel veel ongewenst kinderloze vrouwen op Moederdag het liefst, net als ik, onderduiken met een doos tissues en een berg chocola. Daarom heb ik vorig jaar via mijn eigen socialmediakanalen een oproep gedaan en mensen gevraagd om hun ongewenst kinderloze vriendin, (schoon)zus, buurvrouw, collega, dochter, et cetera op Moederdag een berichtje te sturen. Een kaartje of kleine attentie om te laten weten dat je aan haar denkt."

Reacties

"Zelf ben ik daarna overladen met lieve kaartjes en bossen bloemen van vriendinnen, maar ook van wildvreemden – vrouwen die zich herkennen in mijn verhaal en ook vrouwen die mij een hart onder de riem wilden steken. Zo lief. Ook kreeg ik talloze reacties van ongewenst kinderloze vrouwen die na mijn oproep vanuit hun eigen omgeving werden verrast met een klein gebaar of die juist helemaal niets kregen en zich enorm eenzaam voelden. Mijn grootste wens is om dit jaar nog meer aandacht te creëren voor deze moedige en krachtige vrouwen die in hun hart ook moeder zijn. Laat iets van je horen, zou ik willen vragen, als je weet hoeveel een klein gebaar kan betekenen.”

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden