null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mijn verhaal: ‘Ik hoop dat de pandemie mensen tot inzicht brengt’

Deze week vertelt Sylvia in Mijn Verhaal over hoe deze coronatijd een positieve uitwerking blijkt te hebben op onze planeet én op haar. "Ik hoop zo dat straks blijkt dat deze pandemie sommige mensen tot inzicht heeft gebracht"

Al staat ze ook stil bij hoe dramatisch deze tijd is voor veel mensen.

Zieke planeet

"Corona, wat een drama is het. Voor de vele overledenen en nabestaanden. Voor degenen die ziek werden en vaak met blijvende gevolgen zitten. En voor eenzame ouderen en hun familieleden. Voor het verplegend personeel en de politiek die het niet altijd even slim aanpakte. Maar ik zie ook, en hiermee roep ik misschien discussie op, dat deze pandemie een verademing is voor onze zieke planeet. En stiekem ook voor mij."

Rustiger, schoner en empatischer

"In de wereldwijde lockdowns kon onze aarde eindelijk weer ademhalen. De lucht werd schoner, de natuur werd mooier, de dieren konden van hun vrijheid genieten. De mensen leken in het begin empathischer, er groeide verbondenheid. Iedereen wilde op zijn manier een ander helpen die het moeilijk had. Je kon wandelen in rustige parken en natuurgebieden. En toen de lockdown werd opgeheven, waren er bij winkels en horeca georganiseerde wachtrijen en was niemand aan het dringen. Je hoefde niet meer te zoeken naar een muntje voor de boodschappenkar. Op de sportschool kon je in alle rust je rondje doen. Op verjaardagen trof je geen overvolle huiskamers, met geschreeuw waar je de helft niet van verstond.

Leuke gesprekken

"En er waren vaker ‘gewoon leuke’ gesprekken, waarin mensen hun kwetsbaarheid durfden te tonen. Geen drie natte zoenen en geen jaloersmakende vakantiekiekjes meer op Facebook. En dan de rust en de zalige ‘cocoon-dagen’ in je eigen heerlijke huis."

'Tot hier en niet verder'

"In mijn optiek is de natuur zo veel sterker en verstandiger dan wij mensen. Wellicht trok onze planeet aan de noodrem: ‘tot hier en niet verder’. Survival of the fittest. We raken immers overbevolkt en Moeder Aarde kan niet meer voor ons allemáál zorgen, omdat wijzelf de aarde hebben uitgeput. Ze moest ingrijpen met een virus en wat natuurrampen om het evenwicht te kunnen behouden. Ik hoop zo dat straks, als alles voorbij is, blijkt dat deze pandemie sommige mensen tot inzicht heeft gebracht. Dat we niet met z’n allen doorgaan alsof er niets is gebeurd. Dat we weer met miljoenen het luchtverkeer ingaan en terugracen naar de ik-maatschappij."

Complotdenkers

"Nu, tijdens de tweede golf, merk je al dat de verbondenheid te lijden heeft onder de situatie. Dat er een tweespalt ontstaat en complotdenkers terrein proberen te winnen. Ik hoop dat het niet uit de hand loopt en probeer me voor zo lang het kan terug te trekken in mijn veilige, warme bubbel.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

null Beeld

Dit artikel verscheen ook in Margriet 2021-08. Dit nummer ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: liefde vinden tijdens lockdown, een interview met Lilianne Ploumen, dossier schaamte, 15x lekker weg voor 2 en nog véél meer.Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden