Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Ik denk dat nergens zo veel wordt gelogen als in datingprofielen’

mijnverhaal2930.jpg

Hilde (60) is in 2009, na lang wikken en wegen, gescheiden van de vader van haar kinderen. Ze besloot om een nieuwe liefde te zoeken op het internet, maar Hilde kwam er  al snel achter dat de datingprofielen niet altijd kloppen. Kan ze ooit nog een man vertrouwen?

Na 28 jaar samen, waarvan 24 jaar getrouwd, was het op tussen ons. Mijn man was absoluut geen slechterik en we zijn in harmonie uit elkaar gegaan. De breuk kreeg een plekje en na verloop van tijd leek het mij fijn om toch weer een partner in mijn leven te hebben. Of ik er helemaal klaar voor was om weer met iemand samen te leven, wist ik nog niet. Maar met elkaar leuke dingen doen, mijn verhaal kwijt kunnen en af en toe een arm om mij heen voelen, dát leek me hoe dan ook prettig en gezellig.

Online daten

Door mijn langdurige en veilige relatie had ik, eenmaal weer alleen, geen idee wat er speelt rond daten. Ik vond mezelf nogal stoer toen ik me inschreef op een datingsite, maar vanuit een soort schaamte deed ik er toch heel stiekem over. Dat laatste is wel veranderd in de afgelopen negen jaar. Ik heb inmiddels diverse datingsites geprobeerd en ben heel open geworden over mijn hoop op het vinden van een passende partner. In een ideale wereld zou ik iemand treffen in het openbare leven, op mijn werkplek of bij een club, maar dat heeft tot nog toe niet zo mogen zijn. Ik denk dat ik de afgelopen jaren met ruim dertig mannen een kopje thee of iets dergelijks heb gedronken tijdens een date. Zo’n ontmoeting kwam meestal tot stand na een periode van chatten. De hoeveelheid mannen met wie ik heb gechat, kan ik niet meer inschatten. Honderd, tweehonderd, te veel… Geen idee. En ik heb drie pogingen gedaan om iets te beginnen met iemand.

Gelogen

Ik denk dat er nergens zo veel wordt gelogen als in datingprofielen. Ik ben een heel positief mens en probeer altijd het goede van mensen in te zien, maar ik ben bang dat mijn beeld van de mannen op die sites toch niet meer zo fraai is. Het overgrote deel is uit op seks; heel ordinair en soms wat subtieler. En dan is er ook nog de categorie ‘ideale partners’ die zich hebben gespecialiseerd in wat ‘de hedendaagse vrouw’ graag hoort en hoopt te vinden in een man. Op papier zijn deze heren allemaal zeer sensitief, ze zullen heerlijk voor je koken en begrijpen heel goed dat je al zo veel hebt meegemaakt in je leven, maar in de praktijk vallen ze erg snel door de mand.

Vertrouwen

Ik ben nu zover dat ik volledig vertrouw op mijn onderbuikgevoelens. Ik observeer, luister en lees heel goed, en merk dat veel mannen me een beetje eng vinden wanneer ik ze confronteer met hun gedrag. Mijn onbevangenheid rond daten is weg en dat vind ik moeilijk. Kan ik ooit nog een man vertrouwen? Ik hoop het.”

Productie | Laura Kraeger
Beeld| iStock

Dit interview verscheen eerder in Margriet 2018-29/30. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Ook leuk en interessant om te lezen

Twee keer per week de leukste nieuwtjes, mooiste verhalen en handigste tips & tricksin je mailbox – geselecteerd door de redactie van Margriet. Wil je dat ook? Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant