null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mijn verhaal: ‘Ik ben pijnpatiënt maar daarnaast nog véél meer’

Deze week vertelt Koert (46) in Mijn Verhaal over leven als chronische pijnpatiënt. Ondanks deze aandoening heeft hij nog altijd een positieve kijk op het leven..

"Ondanks je ziekte en soms zelfs dankzij je ziekte kun je positief blijven, en blijven zoeken naar jouw meerwaarde in de maatschappij."

Al tien jaar chronische pijn

“Eén op de vijf Nederlanders lijdt aan chronische pijn. Dat zijn ruim drie miljoen mensen! Pijn komt vaak als bijwerking van een aandoening, maar kan ook voorkomen zónder duidelijke aanleiding. Pas sinds kort is chronische pijn erkend als een op zichzelf staande ziekte. Waarom mij dit zo bezighoudt? Ik bén zo iemand met chronische pijn. Al sinds mijn twintigste heb ik een zwakke rug. Op mijn 21ste kreeg ik mijn eerste hernia, waarna jarenlang rugonderhoud volgde met fysiotherapie en chiropractie, en sinds 2010 ben ik, ondanks enkele operaties, chronisch ziek met dagelijkse pijn.

Nog volop in het leven

Ja, ik ben dus pijnpatiënt. Maar daarnaast ben ik nog zo veel méér. Ik ben mens, vader, vrijwilliger, muzikant, pleegvader en blogger. Ik maak muziek en speel nog steeds in twee bandjes. Hoewel ik honderd procent ben afgekeurd, probeer ik toch maatschappelijk betrokken en actief te blijven. Bijvoorbeeld door mij in te zetten, samen met Stichting Muziekids, voor méér muziek in de zorg en door te bloggen over alles wat ik tegenkom in mijn leven als wereldburger.

'Chronisch positief zijn'

Chronisch ziek zijn, chronische pijn hebben, is verschrikkelijk. Elke dag weer. En ik denk dat het juist daarom voor mij én andere pijnpatiënten zo belangrijk is om maatschappelijk zinvol bezig te zijn. Die zoektocht naar afleiding en betekenis… ik noem het ‘chronisch positief zijn’: ondanks je ziekte en soms zelfs dankzij je ziekte positief blijven, en blijven zoeken naar jouw meerwaarde in de maatschappij. Heel veel chronisch zieken doen dat. De een schrijft gedichten, de ander maakt muziek, ik ken iemand die andere pijnpatiënten coacht en weer een ander zamelt geld in voor een goed doel.

Veel meer dan pijnpatiënt

Ik wil maar zeggen: mensen met een chronische ziekte zijn niet per definitie zielig. Ze zijn niet alleen maar thuis en liggen niet de hele dag in bed. Vaak zijn het mensen om je heen van wie je niet eens wéét dat ze pijnpatiënt zijn. Ik wil graag laten zien dat je als chronisch zieke vader – of moeder – nog heel veel kunt betekenen. Voor je gezin. Voor andere jonge of volwassen patiënten. Voor mensen die naar mijn muziek luisteren of een van mijn blogs lezen. En zoals ik zijn er vele chronisch zieken. Allemaal mensen die van al die vooroordelen het tegendeel bewijzen.”

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2021-07. Dit nummer nabestellen kan via magazine.nl.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden