null Beeld

Mijn verhaal: ‘Geluidsoverlast van de buren beïnvloedt onze rust en gezondheid’

Deze week in Mijn Verhaal vertelt Anna (50) hoe de verbouwingen van haar nieuwe buren twee jaar lang haar woonplezier verpest hebben. "We kregen maar niet duidelijk wat voor invloed die continue bouwgeluiden hadden op onze rust en gezondheid."

Anna: “Eigenlijk wist ik het al op dag één: de mensen die voor het verkochte huis van de buren stonden, zeiden me amper gedag. Het was de vader van het stel die even later op mij afkwam met de tekeningen. Er moest een hoop gebeuren, zag ik al, maar vóór kerst zou zijn zoon erin gaan. Hooguit één jaar dus met verbouwingsongemak, sprak ik tot mezelf, met misschien een beetje uitloop."

Mijn verhaal

"Het eerste weekend verliep oké met een begin aan de voortuin, maar daarna leek het alsof een boze droom uitkwam. Het slopen was oorverdovend. Begrijpelijk wel, omdat we wonen in een huisje uit 1906 en omdat op onze zijgevel al heel lang geleden de bovenverdieping van hún huis was gezet. Eerst was er nog de hoop dat het beter zou worden na het slopen. Of oké, na de grote ingrepen dan. Of als de nieuwe aanbouw af zou zijn... Enzovoorts."

Lees ook:

RIVM waarschuwt voor geluidsoverlast: slechter voor je gezondheid dan je denkt

Afspraken geschonden

"Mijn man zocht het gesprek, wat een beetje lucht gaf. Maar keer op keer werden gemaakte afspraken geschonden. Elk weekend en in principe elke avond, als wij echt aan onze rust toe waren, konden we bouwgeluiden verwachten. De kavels en huizen zijn maar vijf meter breed, dus er was geen ontkomen aan. Het werken aan de gezamenlijke muur was het meest dramatisch. En we kregen maar niet duidelijk wat dat voor invloed had op ons, onze rust en uiteindelijk onze gezondheid. En dus probeerden we in de weekenden zo min mogelijk thuis te zijn. Niet tien maanden, maar uiteindelijk twee jaar lang. Heftig, na zestien jaar met ons gezin zo fijn te hebben gewoond in dit dorp waar rust, saamhorigheid en gezelligheid de boventoon voerden."

Nog steeds overlast van buren

"Nu ze er wonen, komt het niet meer goed. De trap is ongelukkig geplaatst, evenals het toilet, waardoor de contactgeluiden fors zijn toegenomen. De nieuwe buurvrouw vergadert, roddelt en organiseert alles op luidspreker vanuit haar achtertuin, waardoor ik daar nog geen boek kan lezen. En begrip is er niet. Alsof we van verschillende planeten komen."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Verhuizen

"Wij zijn zo gelukkig dat we na lang zoeken een ander, meer vrijstaand huis hebben kunnen vinden dat we konden bekostigen. Met grotere kamers voor onze groter wordende kinderen. Maar ik besef ook dat er zo veel mensen zijn die niet weg kunnen. Die vanwege een laag inkomen dagelijks lijden onder de terreur van klussende, treiterende of feestende buren. Al die mensen wens ik héél veel sterkte.”

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 31 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor een heerlijk ontspannen vakantie in eigen land, maar ook: persoonlijke verhalen, de overgang, unieke natuurhuisjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden