null Beeld

Mijn verhaal: ‘Geld inzamelen in Zuid-Afrika gaat moeizaam’

Deze week vertelt Renate Vink in Mijn verhaal over haar tijd in Zuid-Afrika en de manier waarop ze de kansarme mensen daar wil helpen. Ze moet dat alleen wel vanuit Nederland doen.

‘Juist nu is het belangrijk om oog te hebben voor onze medemens. Dicht in de buurt én ver weg in het buitenland’

Zuid-Afrika

“Na veel te hebben gereisd kwam ik mijn Zuid-Afrikaanse man JP tegen, terwijl we allebei werkten op een Amerikaans cruiseschip. Een jaar later kozen we samen voor een leven op het land. In Kaapstad. Een geweldige stad met veel Nederlandse invloeden en van alles te doen in de prachtige omgeving. Alleen zag ik mezelf er geen kind krijgen en oud worden. Er is zo veel armoede en ongelijkheid. Door de criminaliteit die dit uitlokt, voelde ik mij nooit helemaal veilig. Bovendien was zwangerschapsverlof niet goed geregeld en er bestond bijvoorbeeld geen pensioenplan, terwijl onze salarissen te laag waren om hier zelf voor te sparen.

Emigreren

We besloten naar Nederland te verhuizen, nu vijftien jaar geleden, maar konden niet vergeten wat we hadden gezien in Zuid-Afrika. We wilden graag een manier vinden om op afstand de kansarme mensen daar – en vooral de kinderen – te helpen. Dat hadden we ter plekke ook al wel geprobeerd, maar echt een verschil maken lukte toen niet. Geld inzamelen onder Zuid-Afrikanen gaat moeizaam, vaak omdat ze door gewenning aan de situatie wat zijn afgestompt en niet meer geloven in een kans op verbetering.

Verder in Nederland

In Nederland begonnen we een stichting. Deze onderscheidt zich doordat we onze donateurs kunnen beloven dat honderd procent van hun inbreng terechtkomt bij de mensen die het zo hard nodig hebben. Altijd in de vorm van spullen of voedsel, omdat het met geld snel fout kan gaan daar. Zo maakt mijn schoonmoeder in Kaapstad sandwiches om deze naar een nabijgelegen krottenwijk te brengen en ze doet gericht boodschappen voor de diverse goede doelen. Op zaterdag verzorgen we met vrijwilligers voor honderd kinderen een warm ontbijt. En toen de scholen na de strenge lockdown weer begonnen, konden we hun een tasje met schriften, potloden en andere benodigdheden geven.

Coronacrisis

Juist nu, met de coronacrisis die de wereld teistert, is het belangrijk om oog te hebben voor onze medemens. Dicht in de buurt én ver weg in het buitenland. Ook onze dochter geven we dit mee. Zij heeft van ons met de paplepel ingegoten gekregen wat de waarde is van vrijwilligerswerk. Wij leren haar graag hoe belangrijk én fijn het is om te geven aan mensen die het minder goed hebben dan jijzelf. En ook dat alle beetjes helpen. Voor ons een extra reden om er altijd mee door te gaan.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Willem van Kasteren

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden