Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Al snel werd geld besparen mijn hobby’

mijn-verhaal-al-snel-werd-geld-besparen-mijn-hobby.jpg

Deze week vertelt Miranda (49) in Mijn verhaal over hoe haar ontslag tijdens de coronacrisis eigenlijk ook positief uitgepakt heeft. Ze werd er hartstikke creatief van op het gebied van geld besparen.

“Jarenlang werkte ik in de kapperij van mijn lieve bazin Judith, maar door de coronacrisis kwam daar abrupt een einde aan. Omdat de subsidie vanuit de overheid niet snel genoeg kwam en bovendien niet toereikend was, zag Judith zich genoodzaakt haar personeel te ontslaan. In eerste instantie voelde ik paniek: ontslagen worden is geen baan meer hebben en geen salaris meer ontvangen, dus hoe ging ik straks rondkomen?”

Een kans voor iets nieuws

“Maar na gesprekken met Judith en mijn collega’s zag ik in dat dit ook een kans was voor ons om eens pas op de plaats te maken en vérder te kijken dan het oude en vertrouwde. Zelf zou ik nooit die stap hebben genomen. Helaas maakte de covid-situatie het vrijwel onmogelijk om snel een andere baan te vinden in het kappersvak. Want dat ik wilde blijven werken als kapster, daar was ik al wel snel uit. Daarin ligt mijn passie.”

“En hoe leuk zou het zijn als ik in een ándere salon – niet in ons dorp, maar liefst in een nabijgelegen stad – behalve met nieuwe klanten en collega’s ook te maken zou krijgen met weer andere haarproducten en nieuwe verf- en kniptechnieken. Onbegrijpelijk eigenlijk, dat ik nooit zelf naar meer uitdaging wilde zoeken.”

Creatief geld besparen

“Met tijdelijk minder geld te besteden, zo tussen twee banen in, moest ik creatief zijn. Ik heb namelijk geen partner op wiens inkomen ik kan terugvallen én ik heb een zestienjarige dochter te onderhouden. Maar al snel werd geld besparen van een noodzaak mijn hobby. Eigen groenten en aardbeien kweken in de zonnige maanden, kopen bij de boer in de winter – aardappels, witlof, koolsoorten –, koken met kliekjes: voor velen misschien al lang heel gewoon, voor mij een leuke ontdekking. Online vond ik manieren om zelf wasmiddel te maken en met goede sloffen en een dikkere trui aan vonden we dat de kachel best iets lager mocht.”

Weer aan de slag

“In oktober en in april organiseerde ik bovendien, de regels in acht nemend, een kledingruil in mijn tuin waaraan mijn dochter en ik, en ook vriendinnen van ons allebei, leuke gratis vondsten hebben overgehouden. Al met al was het een project waarvan we zeker dingen zullen voortzetten, omdat het eerder met één inkomen ook al niet per se een vetpot was bij ons. Maar voor nu ben ik blij te kunnen vertellen dat ik een baan heb gevonden en eindelijk weer als kapster aan de slag mag.”

Tekst | Laura Kraeger
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant