Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Ik kwam klaar, dus wilde ik onbewust wél seks?’

ellen-werd-verkracht-door-ex-ik-kwam-klaar-wilde-ik-het-toch.jpg

Ellen* werd verkracht door haar ex-partner Phillip, acht jaar nadat ze uit elkaar gingen. Ze zocht niet direct hulp, omdat ze twijfelde of het aan haar lag. Ze kwam wel klaar, dus wilde ze het dan onbewust toch wel?

Pas toen ze professionele hulp zocht, ontdekte ze hoeveel invloed de verkrachting echt op haar heeft gehad.

Let op: in dit artikel wordt gesproken over verkrachting en seksueel geweld. Dit kan een gevoelig onderwerp zijn wat sommige mensen als schokkend kunnen ervaren. Heb je hulp nodig voor een vergelijkbare situatie? Klik dan hier voor meer informatie.

Ex voor de deur

“Mijn ex stond ineens voor mijn deur. We hadden elkaar al jaren niet gezien, dus dat was wel een verrassing. Hij zei dat ik de liefde van zijn leven was, en dat hij opnieuw een relatie met mij wilde. Ik wist eigenlijk niet goed wat ik met de situatie aan moest, dus ik besloot een afspraak met hem te maken. Zo konden we op een ander moment rustig met elkaar praten. Ik gaf meteen aan dat wat hij zich ook in zijn hoofd haalde, ik écht niet langskwam voor seks.”

Erectiestoornis

“Niet veel later ging ik dus bij hem langs om met ‘m te praten over de situatie. We dronken samen een wijntje en praatten veel. Tijdens ons gesprek vertelde hij dat hij last had van een erectiestoornis, en dat hij daarom wat speeltjes in huis had gehaald. Hij liet me zelfs een voorbinddildo zien. Ik vertelde hem wéér dat ik niet bij hem was voor seks; ik probeerde dat zo duidelijk mogelijk te maken. We praatten de hele avond, tot in de late uurtjes. Ik was de hele week al niet zo lekker en zag het daarom niet zitten om nog een uur naar huis te rijden. Daarom besloot ik dan toch maar bij hem te blijven slapen.”

In bed

“Toen ik de volgende ochtend in zijn bed wakker werd, lag Phillip bovenop me. Hij zoende me, tegen mijn wil in. Ik duwde hem van me af. ‘Zit niet zo te miepen’, was zijn reactie daarop. Hij ging met zijn mond naar mijn tepels en zoog eraan. Dat deed zó’n pijn; en hij ging maar door. Ik zag opeens dat hij de voorbinddildo om had en hij kwam daarmee in mij. Het gekke was dat mijn lichaam meewerkte, en dat ik wel klaarkwam. Ik was zó in shock door deze situatie.”

Nasleep

“Ik pakte mijn spullen en reed direct naar huis. Ik was mezelf niet meer, na dat moment. Had ik écht Phillip geantwoord dat hij zich best aardig gedragen had? Ik voelde me radeloos, had geen idee wat ik moest doen. Waarom duwde ik wel zijn tong uit mijn mond, maar bevroor mijn lichaam toen hij in mij kwam met de voorbinddildo? Het liet me maar niet los. Ik stond er iedere ochtend mee op en ging er weer mee naar bed. Ik nam een vriendin in vertrouwen, en vertelde haar voorzichtig wat er bij Phillip was gebeurd. Ze reageerde heel anders dan ik had verwacht. Ze zei dat ik maar moest proberen om er overheen te komen, dat het nu eenmaal gebeurd was.”

Twijfel

“Ik begon aan mezelf te twijfelen. Ik was wel klaargekomen. Betekende dat dat ik misschien toch wel seks met Phillip wilde? Maakte ik het achteraf groter dan het was? Ik ging op zoek naar verhalen van andere vrouwen. Kwamen meer vrouwen klaar tijdens een verkrachting? Ik vond niet de bevestiging die ik zocht, dus bleef ik mezelf in twijfel trekken.”

“Totdat ik bijna een jaar later bij een workshop van het Centrum voor Seksueel Geweld het antwoord hoorde: 5 procent van de vrouwen komt klaar bij een verkrachting. Alle puzzelstukjes vielen toen op hun plek. Ik besefte dat ik echt verkracht was, en daarom aangifte moest doen. Al was het alleen voor de erkenning van het feit dat mij iets is aangedaan wat nooit had mogen gebeuren.”

Psychische gevolgen

“Pyschologische hulp zocht ik lange tijd helemaal niet. Vanuit huis heb ik meegekregen dat je problemen zelf oplost, dus ik dacht dat het niet nodig was. Totdat ik allerlei klachten kreeg, die geen andere reden konden hebben dan de psychische gevolgen van de verkrachting. Ik had last van nachtmerries en concentratieverlies, en kreeg een eetstoornis. Ik voelde enorm veel onzekerheid en schaamte, zo erg dat ik niet meer de onbevangen Ellen van vóór dat moment was. Het kwam zelfs zo ver dat het leven van mij niet meer hoefde; dat ik het niet meer zag zitten. Toen ik dat besefte, wist ik dat ik tóch hulp nodig had.”

Posttraumatische stress stoornis

“Ik blijk een posttraumatische stressstoornis (PTSS) te hebben overgehouden aan die vreselijke ochtend met Phillip. Iets waar bijna de helft van de slachtoffers van zo’n nare seksuele ervaring mee kampt. Mijn psycholoog helpt mij nu om onderscheid te maken tussen reële en irreële gedachten. Ook leer ik nu om op de juiste momenten afleiding te zoeken van die nare gedachten en triggers. Het gaat nu stap voor stap beter met mij. Ik werk hard om mijn zelfvertrouwen weer op te bouwen. De nare beelden, waarvan ik wakker schrok, kan ik door therapie niet meer voor me halen. Ik slaap beter en ik heb gelukkig weer zin in het leven.”

“Om het voor mezelf af te kunnen sluiten, heb ik een aanvraag ingediend bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Vorige week kreeg ik te horen dat zij erkennen dat wat mij is aangedaan ernstig was, en dat ze mij een eenmalige tegemoetkoming zullen uitkeren. Dat ga ik Phillip dan ook vertellen in een afsluitende brief. Hij is door het openbaar ministerie nooit als dader aangewezen omdat er onvoldoende bewijs was, maar hij móet weten dat zijn gedrag grensoverschrijdend is geweest.”

Hulp nodig?

Heb jij een soortelijke, heftige situatie meegemaakt? Kijk dan op watkanmijhelpen.nl. Op deze website van Rijksoverheid vind je meer informatie over waar je hulp kunt vinden. Uit onderzoek blijkt dat de kans op psychische klachten zoals PTSS aanzienlijk afneemt wanneer je op tijd professionele hulp krijgt na een negatieve seksuele of gewelddadige ervaring.

*Ellen is een gefingeerde naam om haar privacy te beschermen. Ook de andere namen in dit artikel zijn niet de werkelijke namen. De afbeelding bovenaan deze pagina is ter illustratie en geen foto van de hoofdpersoon.

Beeld | Getty Images

Ook interessant