Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Door de vegan lifestyle sta ik nóg meer in het leven’

koken.jpg

Yvonne vond het van kleins af aan raar en vies om op een stuk dood dier te kauwen. Nu heeft ze een vegan lifestyle en daardoor leeft ze bewuster, intenser én Yvonne voelt zich een stuk energieker.

Vleesvervangers

“Ik weet nog goed dat ik het als elfjarig meisje maar een raar en vies idee vond dat ik tijdens het eten op een stuk dood dier kauwde. Gelukkig deden mijn ouders er niet moeilijk over toen ik besloot om geen vis en vlees meer te willen eten. Mijn moeder deed zelfs erg haar best om met mij mee te denken, maar veel inspiratie was er niet in die tijd. Ik at dus vooral veel groenten, aardappels en jus. Soms met een – toen nog gortdroge – vleesvervanger en tot mijn dertiende soms nog met een frikandel, omdat ik die zo lekker vond.

Vegetarisch eten

Ik heb járen vegetarisch gegeten en dat heeft vanaf het begin af aan heel goed gevoeld, want: geen dierenleed meer door mij – althans dat dácht ik. Als tiener al, maar zeker toen ik op mijzelf ging wonen en ouder werd, ontwikkelde ik mij bovendien steeds meer op het gebied van koken. Ik ontdekte gaandeweg hoe creatief en overheerlijk de vegetarische keuken is. En leuk: ik stond daar niet alleen in. Om mij heen werd het steeds minder ‘bijzonder’ om zonder vlees en vis te koken. Ook in restaurants werd het aanbod gevarieerder, wat voor mij, inmiddels moeder en ‘thuiskok’, enorm inspirerend werkte. Toen ik twee jaar geleden mijn Vegafoodblog begon, merkte ik dat ik onbewust steeds meer, helemaal niet moeilijke, veganistische gerechten aan het maken was.

Dierenleed voorkomen

Via een Facebookgroep waarbij ik me had aangesloten ontdekte ik toen dat vegetariër zijn lang niet voldoende is om het dierenleed in de wereld te voorkomen. Ik vind het achteraf erg jammer dat ik me nooit eerder heb verdiept in veganistisch eten, want ik had vanuit de overtuiging die ik als jong meisje al had, graag die extra stap gemaakt. De vegan lifestyle heeft voor mij de belangrijke meerwaarde dat ik hierdoor nóg meer in het leven sta met respect voor mijzelf, de dieren, het milieu en andere mensen. Ik leef bewuster en intenser en voel me bovendien een stuk energieker. Natuurlijk gaat dit verder dan alleen veganistisch eten, want helaas ook in andere producten wordt veel dierenleed verwerkt. 
Denk bijvoorbeeld aan beautyproducten; ga je eenmaal over op plantaardige crèmes, dan merk je ook nog eens hoeveel beter dit is voor je huid.

Het is geen grote stap

Met mijn verhaal hoop ik anderen aan het denken te zetten en duidelijk te maken dat het helemaal niet zo’n grote stap is om anders te gaan eten en leven. Je bent niet de enige, zoals ik dat voelde op mijn dertiende. Het aanbod aan veganistische producten is zo groot, dat het je dagelijkse routines nauwelijks verandert, maar wel je mindset een enorme boost geeft.”

Productie | Laura Kraeger
Beeld| iStock

Dit interview verscheen eerder in Margriet 2018-34. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Ook leuk en interessant om te lezen

Twee keer per week de leukste nieuwtjes, mooiste verhalen en handigste tips & tricksin je mailbox – geselecteerd door de redactie van Margriet. Wil je dat ook? Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant