Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Je zult in deze tijd maar jong zijn…’

mijn-verhaal-deze-tijd-jong.jpg

“Steeds meer jongeren lopen tegen een burn-out aan, hoor ik zojuist op het nieuws. Ik luister en denk: dit verbaast me niets. Je zult in deze tijd maar jong zijn. The sky is the limit, geluk is maakbaar en als je niet succesvol bent, doe je niet goed genoeg je best”, zegt Gonny.

“Eén blik op Instagram, waar ik bewust niet op zit, en je wordt overspoeld met plaatjes van perfecte levens. Ook zoiets: tegenwoordig móét je studeren. Desnoods neem je hiervoor vanaf de basisschool vast bijlessen, want zónder studie ‘kom je er niet’. De eisen zijn belachelijk hoog en voor de simpelste baantjes worden nog diploma’s gevraagd. Dat terwijl leeftijdsgenoten van mij het op hun zestiende op school voor gezien hielden en vervolgens van baantje naar baantje hopten – en zo heel gelukkig werden en goed terechtkwamen.”

Mooi, hip én onderscheidend

“Bovendien moet je behalve slim nu ook nog eens mooi, hip én onderscheidend zijn. Hoe je dat doet, leer je via talloze blogs en vlogs. En lukt het niet? Eigen schuld. En nee, dan tel je dus niet meer mee. Ik heb te doen met deze generatie waarin je 24 uur per dag online moet zijn om maar niks te missen. Er is zelfs een term voor: FOMO, the Fear Of Missing Out. Ga er maar aanstaan als opgroeiende jongere, die zichzelf nog moet uitvinden.”

Tijdperk van voor de mobiel

“Zelf kom ik uit het tijdperk van voor de mobiel. ‘Hadden jullie vroeger dino’s als huisdier?’ heeft mijn jongste mij als kleuter weleens gevraagd. Nou, dát ook weer niet, maar ik ben wel oud genoeg om een jeugd te hebben gehad waarin iedereen buiten speelde, waarin je naar binnen moest als de straatlantaarns aangingen en het touwtje nog uit de deur hing. Thuis was er rust. Een beetje tv. Geen mobiel. En de huistelefoon mocht je niet gebruiken, want: ‘Weet je wel wat dat kost?’ zei mijn moeder.”

Ongelukkiger?

“Of de jongeren van nu dan ongelukkiger zijn dan wij waren? Ik weet het niet… Maar ik denk wel: had ik in mijn tienerjaren moeten doen wat zij allemaal doen om ‘erbij’ te horen, had ik vast ook met een burn-out rondgelopen. Of het toen beter was? Dat kan ik ook niet zeggen. Tijden veranderen en zeker is: het was wél een stuk relaxter.”

Beeld | IStock

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-16. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant