null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mijn verhaal: ‘De ivf-periode was spannend, hectisch en emotioneel’

Deze week in mijn verhaal vertelt Loes (63) over de periode in haar leven waarin ze ivf-behandelingen kreeg. Het was een moeilijke en pijnlijke tijd, vooral toen ze hoorde dat een zwangere ivf-verpleegkundige overleden was.

Loes: “Ineens was er het telefoontje vanuit het ziekenhuis, omdat ik eventueel al aan de beurt zou zijn voor ivf. Ik wist eigenlijk nog niet hoe ik hier tegenover stond, maar een oriënterend gesprek kon geen kwaad. In het ziekenhuis spraken we met Christien, een ivf-verpleegkundige die ons geduldig alles uitlegde. Wat was ze lief en meelevend, en hoe sterk voelde ik dat ze me die zwangerschap gunde. Zij trok me over de streep.

Hartaanval

De ivf-periode was spannend, hectisch en emotioneel, alleen al omdat mijn lichaam bol stond van de hormonen. In die tijd las ik eens de krant terwijl Love of my life van Queen op de radio klonk. Mijn oog viel op een rouwadvertentie van een vrouw van 28. Toen ze overleed, was ze acht maanden zwanger van haar eerste kindje. Eronder stond een advertentie van haar collega’s in het ziekenhuis, van de ivf-afdeling die ik inmiddels zo goed kende. Het bleek om Christien te gaan. Getroffen door een hartaanval vlak voor haar zwangerschapsverlof. Haar collega’s vertelden me later over de rouwdienst en hoe ze lag opgebaard met haar overleden dochtertje in haar armen. Zo hartverscheurend. Het verdriet dat toen bij mij naar boven kwam was overweldigend. Wat heb ik gehuild om deze jonge vrouw die tijdens het gesprek met mij dus al zwanger was geweest en mij dat geluk ook zo had gegund.

Verdriet

Tijdens mijn ivf-behandelingen hoorde ik, alsof het zo moest zijn, vaak het nummer Love of my life van Queen en steeds weer liet ik mijn tranen de vrije loop. Pas heel veel later durfde ik aan mijzelf toe te geven dat dit verdriet niet alleen ging om Christien. Het was óók het verdriet om al die teleurstellingen, om al die pijnlijke en hoopgevende behandelingen en om al die bolle buiken om me heen terwijl mijn eigen buik niet dik mocht worden. En het verdriet dat ik steeds weer moest inslikken omdat ik nu eenmaal ‘blij’ bij iemand op kraambezoek wilde komen.

Herrinneren

Het nummer van Queen doet mij nog altijd denken aan Christien, maar zeker ook aan mijn strijd tegen de onvrijwillige kinderloosheid. Onvrijwillig kinderloos zijn blijf je meedragen in je leven, ook al word je later nog zo gelukkig met een andere lieve man die twee kinderen heeft. En ook al ben ik oma mogen worden van zijn kleinkinderen. Ik blijf me die moeilijke periode van ivf-behandelingen herinneren, zeker als ik Love of my life weer hoor.”

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Beeld | iStock

Marin NoomenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden