Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Ik leef als een bejaarde omdat corona nog elke dag mijn leven beheerst’

mature-woman-standing-at-door.jpg

Deze week vertelt Anita (52) over haar ervaring met het hebben van corona. Eind maart begon ze last te krijgen van verschijnselen. Hoewel ze uit quarantaine is, beïnvloedt corona nog elke dag haar leven.

Anita: “Eind maart 2020 had ik hoofdpijn en last van rillingen. ‘Ik denk dat ik ziek word’, zei ik tegen mijn gezin. En nadat ik mijzelf had getemperatuurd – 39,5 graden koorts – ging ik naar bed om daar veertien dagen niet meer uit te komen.”

Corona beïnvloedt Anita’s leven

“Corona was toen al in beeld. Ik werk voor ouderen met dementie en heb het waarschijnlijk daarmee opgelopen. Ik kwam namelijk bewust al nergens meer en hield me goed aan alle regels. De verschijnselen die ik had waren niet mild. Koorts, nare dromen, enorme hoofd- en keelpijn, benauwdheid, zwakte… Zo ziek had ik me nog nooit gevoeld en ik viel daarbij kilo’s af. Mijn gezin leefde inmiddels in quarantaine en wilde ik graag behoeden, daarom sommeerde ik man en kinderen zo min mogelijk in mijn slaapkamer te komen. Na veertien dagen voelde ik me iets beter en kwam ik af en toe uit bed. Maar elke prikkel was al gauw te veel. Ik sliep zo’n veertien uur per etmaal en was dan nog zó moe… De uitslag van de coronatest die ik toen kreeg was positief, maar dat was voor mij al geen verrassing meer.”

Terugslag

“Om uiteindelijk weer wat aan te sterken at ik veel eiwitrijke producten. En om mijn conditie op te bouwen ging ik lopen, elke dag een stukje verder. Dat ging een tijdje goed, tot de enorme terugslag kwam. Met opnieuw hoofd- en keelpijn, kortademigheid en die extreme vermoeidheid. ‘Over een maand zal het vast beter zijn’, zei ik om mezelf moed in te praten. Maar ik ben nu vijf maanden verder en eerlijk gezegd heb ik me nog geen dag gevoeld zoals vóór corona.”

“Ik mis mijn rijke, volle leven. Ik mis mijn energieke zelf, het contact met vrienden en het werk waar ik zo van houd. Ik leef als een bejaarde omdat corona nog elke dag mijn leven beheerst. Mijn geheugen laat me in de steek, mijn concentratie is hopeloos en als ik te veel heb gedaan krijg ik het weer benauwd en komt de hoofdpijn opzetten. Als ik dan mensen op tv zie demonstreren omdat ze niet in corona geloven, kwetst dat. Je zou het eens één dagje van mij moeten overnemen, denk ik dan, misschien helpt dat je begrijpen?”

‘Pas goed op jezelf’

“Wat ik eigenlijk wil zeggen is: mensen, pas alsjeblieft goed op jezelf. Probeer te voorkomen dat je ziek wordt, want dit ontregelt je leven en je bestaan. O ja, en mocht je iemand kennen die corona heeft, laat dan eens iets van je horen. Een appje of kaartje betekent zó veel.”

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Beeld |iStock

Ook interessant